Onderzoeker: 'Terreurlijst VS stond 3 weken openbaar online'
Terrorist Watchlist

Onderzoeker: 'Terreurlijst VS stond 3 weken openbaar online'

17-08-2021 13:01 Laatste update: 13:34

De terreurlijst van Verenigde Staten met 1,9 miljoen gegevens was zo'n drie weken lang openbaar inzichtelijk zonder dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid dit in de gaten had.

De gegevens waren door meerdere zoekmachines automatisch geïndexeerd en lijken afkomstig van het Terrorist Screening Center, een overkoepelend Amerikaans orgaan rond terreurbestrijding onder leiding van de FBI. De data worden gebruikt door onder meer de Amerikaanse grensbewaking TSA om te zien of terreurverdachten de VS proberen binnen te komen.

De gegevens werden ontdekt door onderzoeker Volodymyr 'Bob' Diachenko, meldt Bleeping Computer. De gegevens waren makkelijk en zonder wachtwoord leesbaar en bevatten informatie zoals volledige namen, staatsburgerschap, geboortedatum, paspoortnummers en vliegverboden. De server met de gegevens werd op 19 juli geïndexeerd door zoekmachines als Censys en ZoomEye.

Snel gemeld, nog lang online

Diachenko ontdekte de openbaring van de gegevens dezelfde dag nog, en deed melding bij het Department of Homeland Security. "Zij erkenden het incident en bedankten me voor mijn werk", aldus de onderzoeker. De betreffende server met terreurgegevens werd pas op 9 augustus offline gehaald.

Het lekken van de lijst is volgens Diachenko mede gevaarlijk omdat er naast veroordeelden ook namen van verdachten op voorkomen. "In de verkeerde handen kan deze lijst gebruikt worden om mensen op de lijst te onderdrukken, lastig te vallen of te vervolgen", aldus Diachenko. Het is volgens de onderzoeker niet duidelijk of de gegevens bij ongeautoriseerde partijen terecht zijn gekomen.