Datalekken

T-Mobile: gegevens 49 miljoen klanten gelekt bij hack

18 augustus 2021 om 13:04
Laatste update: 18 augustus 2021 om 13:04

De Amerikaanse tak van de provider T-Mobile zegt dat bij een hack de gegevens van minstens 48,7 miljoen klanten zijn gestolen. Van een deel van deze klanten zijn ook pincodes en telefoonnummers buitgemaakt.

T-Mobile USA heeft onderzoek gedaan naar het grote datalek dat eerder deze week via een hacker naar buiten kwam. De provider zegt dat de 'aanvallers' toegang hebben gehad tot een deel van de klantgegevens, waaronder namen, geboortedata, informatie over ID-bewijzen en social security numbers.

Het zou gaan om gegevens van 7,8 miljoen klanten die nu een abonnement hebben bij T-Mobile en 40 miljoen ex-klanten en potentiële klanten. Van hen zijn geen pincodes, wachtwoorden of  financiële gegevens uitgelekt, aldus het bedrijf. 

Van 850 duizend prepaidklanten zijn wel account-pincodes en mobiele nummers buitgemaakt. Daarom heeft T-Mobile alle pincodes van deze klanten gereset. T-Mobile zegt beveiligingsmaatregelen te hebben genomen en doet nog verder onderzoek naar de hack. 

Phishing

Eerder deze week claimde een hacker de gegevens van 100 miljoen Amerikaanse T-Mobile-klanten te hebben. Hij biedt deze data voor 6 bitcoin te koop aan. 

Er worden regelmatig grote hoeveelheden gestolen persoonsgegevens aangeboden op ondergrondse fora. Zulke gegevens zijn waardevol voor cybercriminelen die ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor spear phishing, een vorm van phishing die moeilijker is te herkennen door gebruik van die persoonlijke data.

5G-test: wint KPN, T-Mobile of Vodafone?