Facebook heft blokkade van taliban niet zomaar op
Sociale media

Facebook heft blokkade van taliban niet zomaar op

19-08-2021 05:40 Laatste update: 05:51

Facebook zegt dat de blokkade van de taliban niet zomaar zal worden opgeheven. Ook niet als de VS zouden beslissen om sancties die zijn ingesteld tegen de groepering op te heffen.

Monika Bickert, die bij Facebook medeverantwoordelijk is voor het inhoudsbeleid, zegt dat de taliban niet toegelaten worden zolang de Amerikaanse wet dat verbiedt. Maar zelfs als de wet het wel toestaat, zal Facebook eerst een beleidsanalyse op de groepering moeten loslaten. Daarbij zal eerst de vraag beantwoord moeten worden of de taliban regels inzake gevaarlijke organisaties schenden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelt de Afghaanse taliban niet als een buitenlandse terroristische organisatie, zoals de Pakistaanse taliban. Maar Washington sanctioneert de groep wel als een 'Specially Designated Global Terrorist'. Om die reden worden de Amerikaanse tegoeden bevroren van degenen die op de zwarte lijst staan. Ook mogen Amerikanen niet met hen samenwerken.

Grote techplatforms gaan op een verschillende manier om met de taliban, die de controle in Afghanistan hebben overgenomen na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. YouTube verbiedt de groep ook vanwege de Amerikaanse sancties, maar Twitter staat de taliban wel toe. De groep gebruikt een breed scala aan sociale media en chatdiensten.