Bescherming tegen de taliban

Facebook gaat vriendenlijsten Afghaanse burgers verbergen

20 augustus 2021 om 19:18
Laatste update: 20 augustus 2021 om 19:27

Facebook maakt het tijdelijk onmogelijk om de vriendenlijst van accounts uit Afghanistan te doorzoeken, naast een reeks andere maatregelen om Afghanen te beschermen.

Met de maatregelen hoopt Facebook mensen in het Aziatische land te beschermen tegen de taliban, die deze week de macht greep nadat Westerse troepen zich terug hadden getrokken. Journalisten, vrouwen, en burgers die samen hebben gewerkt met buitenlandse overheden maken zich zorgen over hun veiligheid.

Ze vrezen dat de taliban op sociale media op zoek zal gaan naar mensen met banden met het Westen en de gevluchtte Afghaanse regering. De taliban heeft beloofd dat zij geen represailles te vrezen hebben, maar veel mensen vertrouwen die belofte niet.

Sinds de val van de Afghaanse hoofdstad Kabul werkt Facebook aan manieren om Afghanen te beschermen, schrijft Nathaniel Gleicher, het hoofd van veiligheid bij Facebook. Facebook overlegde hiervoor met activisten, journalisten en burgerrechtenbewegingen.

 

Facebook-profiel afschermen

Facebook heeft onder andere een functie gebouwd waarmee Afghanen met een klik hun Facebook-profiel, posts en foto kunnen afschermen voor vreemden. Instagram toont Afghanen vanaf nu een reeks stappen die ze kunnen ondernemen om hun account te beveiligen.

Gleicher noemt op Twitter nog een aantal andere toolkits die behulpzaam zijn bij het beschermen van een sociale media-account. Hij zegt dat Facebook een speciaal centrum in het leven heeft geroepen dat snel moet kunnen reageren als er zich weer een crisis voortdoet, zoals die in Afghanistan.

Het sociale mediaplatform weert nog steeds alle posts en andere inhoud van de taliban. De groep is "volgens de Amerikaanse wet een terroristische organisatie", aldus Facebook.

Samsung Fold 3: NOOIT meer een Galaxy Note?