Getest: Sennheiser CX True Wireless oordoppen
Bright Review

Getest: Sennheiser CX True Wireless oordoppen

06-09-2021 06:23 Laatste update: 06:23

Sennheiser CX True Wireless-oordoppen beloven fantastisch geluid voor 129 euro. Bieden ze dat ook? Rutger Middendorp testte ze voor Bright.

Rutger Middendorp reviewt gadgets voor Bright. Volg ons ook op YouTube.

Iedereen die een kind van de jaren 80 of 90 is kent de naam Sennheiser waarschijnlijk wel. Een merk dat bekend staat om goede audiokwaliteit. Op deze CX True Wireless-oordoppen staat de verdachte tekst 'Bass Boost', maar ook 'Superior sound. No compromise'.  

Voordat je de doppen in je oren kunt steken maak je eerst kennis met het doosje. En dan bedoel ik niet de verpakking, maar het doosje waarmee je kunt laden. Die is dieper, breder en minder hoog dan het doosje van een setje AirPods dat ik gewend ben. In je broekzak is het een opvallend uitstekende bobbel. De doppen die daar in zitten zijn van het type in-ear, met een stuk dat naar boven in je oorschelp rust. Het voelt minder stabiel dan de AirPods die uit je oor hangen.

Ze geven inderdaad beduidend meer bass dan de AirPods. Als gevolg moest ik meteen de Smart Control-app downloaden om de bass terug te draaien. Want ja, het klinkt de eerste minuten dik, maar het is zo vermoeiend om naar te luisteren en andere details verzuipen in de dikke baslaag.

De Smart Control-app kan software updates naar je oordoppen versturen en je kunt er de equalizer mee bedienen. Tot mijn verbazing stond bass boost standaard niet eens aan. Om een beetje neutraal geluid te krijgen tikte ik de bass wat naar beneden en het midden iets omhoog. Dat maakte een wereld van verschil.

Nog belangrijker is het kiezen van de juiste ooradapters. Er zitten er vier bij: van XS tot L. Een beetje passen en meten doet wonderen. Als de Sennheisers het oor niet afsluiten klinken ze heel matig.

Afhankelijk van je oor blijven ze beter of minder goed zitten, maar dat geldt eigenlijk voor alle draadloze oordopjes. De Sennheisers zijn in ieder geval nog aan te passen op maat. Ik zou er geen kermisattractie mee in durven gaan, maar dat ligt misschien meer aan mij.

Bediening op de touchoppervlakken is eenvoudig. Eén keer tikken voor play of pauze, twee keer om een track te skippen, drie keer voor je persoonlijke assistent (Siri of Google). Het werkt moeiteloos, ook als het niet de bedoeling is, want om de doppen in je oren te drukken raak je bijna altijd de bedieningsoppervlakken aan. Je kunt ongeveer 9 uur muziek afspelen met de dopjes en als je ze tussentijds oplaadt in de case in totaal 27 uur.

Voor 129 euro heb je een paar knappe oordoppen aan de CX True Wireless en de optie om het geluid aan te passen is prettig én noodzakelijk helaas. Bonus is dat de doppen spatwaterdicht zijn en je ze dus lekker in kunt houden tijdens een regenbui.

Rutger Middendorp reviewt gadgets voor Bright. Volg ook ons YouTubekanaal.

Apple Spatial Audio: dit moet je horen?