Einde aan exclusiviteit?

Instagram stopt met 'veeg-omhoog' voor links, komt met link-sticker

24 augustus 2021 om 09:56
Laatste update: 24 augustus 2021 om 09:58

Instagram stopt met de 'veeg omhoog'-methode voor links in Stories. Vanaf eind augustus wordt de functie vervangen door een sticker, die mogelijk voor alle gebruikers beschikbaar komt.

Instagram had altijd een lastige verhouding met links naar andere websites. Onder berichten kunnen geen links worden geplaatst, in Stories kunnen tot nu toe alleen accounts met een blauw vinkje of met meer dan tienduizend volgers een link in hun Stories plaatsen. Die 'veeg omhoog'-links gaan verdwijnen, bevestigt Instagram tegenover The Verge.

Accounts die nu al zo'n 'veeg omhoog'-link konden plaatsen, krijgen de melding dat die mogelijkheid per 30 augustus verdwijnt. De veeg maakt plaats voor een link-sticker, vergelijkbaar met de stickers die Instagram al heeft voor onder meer locatie, @-vermelding en hashtag. Het verwijderen van 'veeg omhoog' moet de ervaring op Instagram "stroomlijnen" en gebruikers meer "creatieve controle" geven, aldus het bedrijf.

Voor iedereen?

Instagram evalueert nog of de link-sticker straks voor iedereen beschikbaar komt, niet meer alleen voor gebruikers met veel volgers of een vinkje. Die mogelijkheid werd in juni al op beperkte schaal getest. De wijziging voor accounts met een vinkje moet Instagram meer inzicht geven in "of dit de juiste beslissing is", voordat de link-sticker voor iedereen beschikbaar komt.

Xboxen op je smartphone: werkt het?