© Microsoft

xbox cloud gaming console series x one
Microsoft

Cloudgamen vanaf feestdagen ook op Xbox One en Series X|S

24 augustus 2021 om 18:41
Laatste update: 24 augustus 2021 om 19:09

Bezitters van een Xbox Series X|S of een Xbox One kunnen vanaf de feestdagen dit jaar games spelen via de cloud.

Cloudgaming, een manier van gamen waarbij je het spel niet download maar streamt vanuit de cloud, wordt eind dit jaar uitgerold naar mensen met een Xbox Game Pass Ultimate abonnement. Dat maakte Microsoft bekend tijdens de Xbox showcase op Gamescom vandaag.

De cloudgaming-dienst van Xbox, die geen eigen naam heeft, is al een jaar in bèta te gebruiken op pc, iOS en Android-smartphones. Nu de dienst wordt uitgebreid naar spelcomputers, zullen ook bezitters van een Xbox One games voor  de nieuwere Xbox Series-consoles kunnen spelen.

Een abonnement op Game Pass Ultimate kost 13 euro per maand.

Alleen Game Pass-games

Voorlopig zijn alleen games van Microsofts eigen game-abonnement te spelen via de cloud. Het gaat om iets meer dan honderd spellen uit de bibliotheek van Game Pass, zoals Sea of Thieves en Microsoft Flight Simulator.

Microsoft zal de nieuwe functie vanaf de herfst gaan testen via het Xbox Insider-programma. Xbox Cloud Gaming ondersteunt resoluties tot 1080p en een framerate van tot 60fps. 

Spelen via de cloud werkt door simpelweg op de 'Play'-knop met het wolkje te drukken als je een game in Game Pass bekijkt. Ook kun je onmiddellijk beginnen met gamen als een vriend je een multiplayer-uitnodiging stuurt. Het spel wordt vervolgens vanuit een datacentrum naar je computer gestreamed. 

Crusader Kings op spelcomputers

De Xbox-presentatie bood verder weinig nieuws. Wel werd aangekondigd dat strategiespel Crusader Kings III het eerste deel in de reeks wordt dat op spelcomputers te spelen is. Microsoft maakte niet bekend wanneer de consoleversie uitkomt, maar de game komt naar zowel PlayStation 5 als Xbox Series X|S. 

De PlayStation 5-versie maakt gebruik van de haptische feedback van de DualSense-controller om je verder het spel in te trekken. De Series X-versie maakt het gemakkelijker om te wisselen tussen het spel en YouTube-hulpfilmpjes.

Games streamen voor 15 euro per maand, werkt dat?!