© Microsoft

Windows 11 gewoon te downloaden op oudere systemen
Omweg

Windows 11 gewoon te downloaden op oudere systemen

27-08-2021 17:59 Laatste update: 18:05

Gebruikers met een oudere chip dan de Intel 8th gen kunnen straks toch Windows 11 installeren - met een omweg via een externe download.

Microsoft kondigde in juni aan dat het nieuwe besturingssysteem alleen te gebruiken was op systemen met een recente processor, namelijk de achtste generatie Intel-chips en jonger. Deze Coffee Lake-chips kwamen eind 2017 op de markt. Windows 11 ondersteunt AMD-chips vanaf de Ryzen 2000-reeks uit 2018.

Het techbedrijf laat deze eis nu varen, zegt Microsft tegen The Verge: gebruikers die het nieuwe besturingssysteem handmatig downloaden zullen deze wel op oudere computers kunnen installeren. Ze hebben daar alleen een 64-bit 1 GHz-processor met meer dan een core voor nodig, naast 4 GB geheugen en 64 GB opslag.

Microsoft liet eerder al doorschemeren dat de eisen een 'zachte ondergrens' vormden. Toen zei het bedrijf nog dat gebruikers die toch probeerden om Windows 11 te installeren wel een waarschuwing zouden krijgen.

Eisen verlaagd

Probeer je Windows 11 vanuit Windows 10 te downloaden, dan krijg je nog steeds de melding dat de chip daar te oud voor is, aldus Microsoft. Maar het bedrijf zal een handmatige download via een .iso-bestand niet tegenhouden.

Dat is een omslachtige omweg waar vermoedelijk weinig gebruikers aan zouden denken, maar het betekent dat vele pcs toch gebruik kunnen maken van het nieuwe besturingssysteem. Daarnaast verlaagt Microsoft ook een klein beetje de eisen: de Core X en Xeon W-chips van Intel zullen ook met het nieuwe besturingssysteem werken.

Andere chips, zoals de Zen 1-reeks van AMD, vallen nog steeds buiten boord.

Nodig om werking systeem te garanderen

Volgens Microsoft zijn de eisen nodig voor de veiligheid van een systeem, en om te kunnen garanderen dat drivers en andere systeemsoftware goed werken onder Windows 11. Systemen die niet aan de chip-eisen voldoen zouden 52 procent vaker crashen.

Microsoft is van plan om Windows 10 in ieder geval nog tot 14 oktober 2025 te ondersteunen. Later dit jaar volgt nog een update voor deze versie van het besturingssysteem.

Wat vindt Erwin van Windows 11?