2 miljard euro

Consumentenbond sleept Tiktok voor de rechter om privacy

31 augustus 2021 om 07:31
Laatste update: 31 augustus 2021 om 10:28

De Consumentenbond sleept samen met de Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) sociale video-app Tiktok voor de rechter om het schenden van de privacy van kinderen. Ze eisen een schadevergoeding van 2 miljard euro voor gedupeerden.

Dat bedrag komt nog naast "de winst die het bedrijf over de rug van Nederlandse kinderen heeft verdiend", schrijft de Consumentenbond op zijn website.

"TikTok heeft op schandalige wijze misbruik gemaakt van soms nog hele jonge kinderen. Het heeft ze misleid, hun privacy geschonden en over hun rug grove winst gemaakt", aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, in een verklaring. 

TikTok verzamelt volgens de organisatie al jaren illegaal data van gebruikers onder de 18, waaronder geboortedata, informatie over seksuele geaardheid en biometrie, zoals data die nodig is voor gezichtsscans. Die gegevens werden vervolgens opgeslagen in het buitenland en verhandeld voor advertenties, waardoor niet duidelijk is of deze wel veilig werd opgeslagen.

Schadevergoeding verdeeld over kinderen

De schadevergoeding is gebaseerd op onderzoek van TBYP, waaruit zou blijken dat 1,5 miljoen kinderen gedupeerd zijn. De twee organisaties willen:

  • €1.500 voor elk kind dat jonger was dan 13 toen het de app begon te gebruiken
  • €1.250 voor elk kind dat 13, 14 of 15 was toen het de app begon te gebruiken
  • €1.000 voor elk kind dat 16 of 17 was toen het de app begon te gebruiken

TBYP en de Consumentenbond roepen consumenten al enige tijd op om zich in te schrijven als ze de claim steunen. Inmiddels zouden 11.500 mensen dat gedaan hebben. Ouders kunnen zich nu ook bij de claim voegen onder het 'no cure, no pay' principe. 

Tiktok gaf geen gehoor aan eerdere claim

De Consumentenbond diende al eerder een claim van 1,5 miljard euro in bij het bedrijf. TikTok heeft niet gereageerd op die eis, en de Consumentenbond doet nu een beroep op de Wet collectieve afwikkeling massaschade.

Destijds liet Tiktok aan RTL Z weten dat het privacy en veiligheid als 'topprioriteiten' ziet. Tiktok zou maatregelen hebben genomen om de veiligheid van kinderen te 'bevorderen'. TikTok heeft dinsdag nog niet op de nieuwe aanklacht van de COnsumentenbond gereageerd.

Begin dit jaar schikte TikTok voor 92 miljoen in een twintigtal privacyzaken die in de Verenigde Staten liepen.

Wordt internet goedkoper met glasvezel?