Salman Rushdie gaat Substack-nieuwsbrief schrijven
Novelle

Salman Rushdie gaat Substack-nieuwsbrief schrijven

01-09-2021 18:46 Laatste update: 19:33

De befaamde Amerikaanse schrijver Salman Rushdie gaat verhalen via Substack publiceren. Via Substack kunnen schrijvers nieuwsbrieven rondsturen, gratis of voor geld.

Rushdie zal in eerste instantie essays rondsturen over onderwerpen waar hij in geïnteresseerd is, zoals Franse New Wave-films en muziek. Daarnaast zal hij een korte novelle schrijven, die als serie via Substack wordt verstuurd, vertelt hij in interviews met The New York Times en The Guardian.

Substack is voornamelijk populair onder journalisten, maar het bedrijf achter het platform probeert recentelijk ook schrijvers van fictie aan zich te binden.

Salman Rushdie is vermoedelijk de beroemdste die tekent voor het platform: hij won de Booker Prize met zijn Middernachtskinderen in 1981 en werd beroemd toen zijn boek De duivelsverzen leidde tot een fatwa van de Iraanse ayatollah Khomeini. Hij is van oorsprong Brits-Indiaas, en woont inmiddels al twintig jaar in de Verenigde Staten.

'Gekke dingen proberen'

Rushdie wil "nieuwe dingen proberen" in deze "gekke anderhalf jaar". Hij wil uitgebreid gaan experimenteren met zijn nieuwsbrieven, en denkt eraan om lezers om commentaar te vragen.

Naast een deal met Substack, waar hij "minder geld" voor krijgt dan voor een gewoon boek, heeft hij ook nog een gewone boekdeal liggen bij uitgever Random House.

Substack investeert in schrijvers

Substack had begin dit jaar zo'n 250.000 betalende abonnees en wordt gewaardeerd op 650 miljoen dollar (548 miljoen euro). Sommige journalisten en andere schrijvers krijgen duizenden tot honderdduizenden dollars om te publiceren op het platform. In ruil daarvoor vraagt Substack 10 procent van elke euro die via een abonnement verdiend wordt.

De keuzes die Substack maakt bij het investeren in schrijvers leverde het bedrijf wel kritiek op. Zo kocht het bedrijf debatplatform Letter op, waar onder andere journalisten met anti-transgenderideeën aan verbonden zouden zijn. Verschillende schrijvers vertrokken daarop van het platform.

Skoda Enyaq: meer waar voor je geld dan de ID.4?