Zelfrijdende busjes Volkswagen gaan de Duitse weg op
ID.Buzz

Zelfrijdende busjes Volkswagen gaan de Duitse weg op

06-09-2021 12:56 Laatste update: 13:34

Volkswagen gaat zijn zelfrijdende busje ID.Buzz binnenkort testen op de openbare weg in Duitsland. Vanaf 2025 zullen de busjes ook worden ingezet als autonome taxi's.

Op de autobeurs IAA in München hebben Volkswagen en zijn partner Argo AI een nieuw prototype getoond van de zelfrijdende versie van het Volkswagen-busje ID.Buzz. De autonome bestelwagen wordt momenteel al getest op een besloten circuit bij het vliegveld in de Zuid-Duitse stad. Binnen enkele maanden gaan de autonome VW-busjes ook de Duitse weg op, zegt Argo AI-baas Bryan Salesky.

De zelfrijdende versie van de ID.Buzz, ook Buzz AD genoemd, biedt niveau 4 van zelfrijdende technologie. Daarbij hoeft de bestuurder niet continu zijn aandacht er bij te houden: hij kan ook gaan slapen of de bestuurdersstoel verlaten. 

Objecten op 400 meter 'zien'

Het elektrische Volkswagen-busje is uitgerust met de technologie van Argo AI, zoals camera's, radar en lidarsensoren, die objecten op ruim 400 meter afstand moet kunnen detecteren. De software creëert een 360-gradenbeeld van de omgeving. 

Nieuwe, gepatenteerde technologie moet ook objecten die weinig reflectie hebben, zoals zeer donkere voertuigen, beter kunnen herkennen. 

Zelfrijdende taxi's in Hamburg

De definitieve versie van het autonome busje wordt vanaf 2025 in de stad Hamburg gebruikt voor een nieuwe taxidienst van de Volkswagen-dochter MOIA. De bedoeling is dat mensen in de zelfrijdende busjes ritten gaan delen, waardoor de verkeersdrukte in binnensteden moet afnemen.

"Steden willen hun verkeer efficiënter en schoner maken", zegt Moia-ceo Robert Henrich. "Autonome ride-pooling verbetert de stedelijke mobiliteit, verhoogt de verkeersveiligheid en maakt steden aantrekkelijker."

Meerdere versies

Het busje is geïnspireerd op de klassieke Type 2-bestelwagens, die in de jaren 60 beroemd werden. Er komen meerdere versies van de ID.Buzz op de markt de komende jaren. De consumentenversie van het elektrische bestelbusje gaat volgend jaar in productie. Ook werkt Volkswagen aan een versie voor goederenvervoer. 

Kijk ook: elektrische Hyundai verslaat Volkswagen?