© Renault

Renault komt met eerste elektrische Mégane

De elektrische Renault Mégane

Elektrische auto

Renault komt met eerste elektrische Mégane

06-09-2021 14:59 Laatste update: 14:59

Renault heeft de eerste volledig elektrische Mégane aangekondigd. De auto heeft een bereik tot 470 kilometer en is vanaf begin volgend jaar verkrijgbaar.

De nieuwe Renault Mégane E-TECH is volgens Renault een elektrische hatchback. Voorgaande Méganes waren onder meer sedans en stationwagens, nu is gekozen voor het wat hogere hatchback-crossover-uiterlijk. Handig: dat biedt ruimte voor de accu die onder de auto ligt, een oplossing die onder meer de Volkswagen ID.4 en Hyundai Ioniq 5 ook hebben toegepast.

Renault komt met twee uitvoeringen van de nieuwe Mégane: een versie met 40kWh-accu met 300 kilometer bereik en een 60kWh-versie met een max van 470 kilometer, volgens de Europese WLTP-norm.

Het uiterlijk van de nieuwe Mégane is gebaseerd op de Megane eVision uit 2020, en heeft een lengte van 4,21 meter. De wielbasis komt op 2,70, de auto is 1,78 meter breed en 1,50 meter hoog.

De nieuwe Mégane is voorzien van twee schermen en gebruikt Android Automotive.

300 kilometer in 30 minuten

De nieuwe Mégane kan volgens Renault in 7,4 seconden van 0 naar 100 km/u, en de wagen kan met zijn trekhaak tot 900 kg trekken. De auto kan met maximaal 130 kW worden opgeladen, goed voor een bereik van 300 kilometer in 30 minuten laden. De wagen kan ook overweg met 2,3kW enkelfaselader thuis, of de veelvoorkomende 22 kW-laadpaal op de stoep. Die laatste is genoeg voor 100 kilometer extra bereik in een uur laden.

De wagen is voorzien van twee schermen: een liggend 12,3-inch scherm met 1920x720 pixels toont de snelheid en navigatie. In het midden van het dashboard staat een rechtopstaand scherm voor multimedia: 12-inch scherm met 1250x1562 pixels bij duurdere uitvoeringen, 9-inch met 1250x834 pixels bij het instapmodel.

Drie versies, automatische handgrepen

Het systeem draait op een Qualcomm Snapdragon-chip en gebruikt Android Automotive, de Android-versie speciaal voor auto's. Google Maps, Google Assistant en de Play Store zijn daarom ingebouwd, en gebruikers kunnen apps als Spotify in de auto installeren.

De nieuwe Mégane komt in drie uitvoeringen: Equilibre, Techno en Iconic. Alle versies zijn voorzien van automatisch verzinkende deurgrepen, ooit populair gemaakt door Tesla. De grepen schieten naar buiten als de chauffeur of passagier naar de auto loopt of de auto ontgrendeld wordt. Na twee minuten schieten ze weer naar binnen.

Prijzen van de nieuwe Renault Mégane E-TECH zijn nog niet bekend. De verkoop van het nieuwe model start in het eerste kwartaal van 2022.

Skoda Enyaq: meer waar voor je geld dan de ID.4?