Software herkent botbreuken die specialist met blote oog mist
Kunstmatige intelligentie

Software herkent botbreuken die specialist met blote oog mist

06-09-2021 15:38 Laatste update: 15:38

Radiologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg krijgen hulp van kunstmatige intelligentie om te bepalen of een patiënt iets heeft gebroken.

Uit tests blijkt dat de software BoneView uitstekend in staat is om botbreuken te vinden op röntgenfoto's. Het algoritme ontdekte tijdens de testfase, waarin het 600 recente foto's analyseerde, zelfs zeven breuken die door professionals niet waren opgemerkt.

"Uit onze test bleek dat BoneView in staat is om fracturen te vinden die de specialisten met het blote oog niet zagen", zegt radioloog Erik Ranschaert. Als de onderzoeksresultaten worden doorgetrokken naar een heel jaar, zouden in het ziekenhuis per jaar 360 tot 370 gemiste breuken opgespoord kunnen worden, voegt hij eraan toe. "Dat is toch een aanzienlijk aantal."

'Specialist is eindverantwoordelijk'

Het is volgens Ranschaert nog geen tijd om het algoritme de interpretatie van röntgenfoto's volledig te laten overnemen van mensen. Bij de tests miste BoneView ook drie breuken die wel door de radioloog waren geconstateerd. Het blijft dus een hulpmiddel. "De uiteindelijke beoordeling van de röntgenfoto’s blijft een belangrijke taak van de specialist, die blijft eindverantwoordelijk."

'Twijfel' kan ook

De software beoordeelt in 3 minuten een röntgenfoto en kan in de meeste gevallen met zekerheid zeggen of iemand een fractuur heeft.

De uitkomst kan ook 'twijfel' zijn. Dan staat er een stippellijn op de plek waar de mogelijke breuk zit en moet de radioloog alle foto's goed bekijken en zelf de knoop doorhakken.

Tesla-robot gaat je helpen, wat is het plan?