Staatssecretaris: adressen KvK blijven standaard openbaar
Niet afgeschermd

Staatssecretaris: adressen KvK blijven standaard openbaar

06-09-2021 15:43 Laatste update: 21:13

Adresgegevens van ondernemers zijn makkelijk op te vragen uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De staatssecretaris wil die mogelijkheid niet inperken, ondanks de risico's voor de privacy.

Kamerleden van D66 hadden demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) gevraagd privéadressen in het handelsregister voortaan af te schermen. De makkelijke toegankelijkheid van die adressen kan leiden tot gevaarlijke situaties. Als voorbeeld geven de Kamerleden de moord op advocaat Derk Wiersum. De verdachten van die moord zouden via de KvK aan het privéadres van de advocaat gekomen zijn.

Nu is het zo geregeld dat privéadressen in het handelsregister op verzoek afgeschermd kunnen worden, maar vestigingsadressen niet. In de praktijk is het vestigingsadres hetzelfde als het privéadres voor veel zzp'ers die niet vanuit een aparte kantoorruimte werken. De D66-Kamerleden vragen de staatssecretaris om in zulke gevallen het adres toch af te schermen, om de veiligheid en privacy van ondernemers te beschermen.

'In strijd met Europees recht'

Het verzoek van de Kamerleden is volgens staatssecretaris Keijzer niet uitvoerbaar. "Het handelsregister toont het vestigingsadres van ondernemingen en rechtspersonen, omdat dit bijdraagt aan de rechtszekerheid in het handelsverkeer", aldus Keijzer. Sommige ondernemers zouden elkaar dan alleen nog kunnen vinden met tussenkomst van een deurwaarder of advocaat die bij de adressen kan, stelt de staatssecretaris. Ook gelden er Europese verplichtingen voor het openbaren van vestigingsadressen.

De staatssecretaris wijst er ook op dat ondernemers hun bedrijf kunnen inschrijven op een ander adres dan hun woonadres, ook al vinden hun werkzaamheden daar plaats. "De ondernemer heeft, met andere woorden, ook een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van afscherming c.q. afschermbaarheid van zijn privégegevens", zegt Keijzer over de situatie.

Onlangs nog datalek bij KvK

Het aantal zzp'ers in Nederland groeit al jaren. Volgens de het CBS waren er in 2010 nog 865.000 zzp'ers, in 2020 waren dat er ruim 1,1 miljoen. Die zelfstandigen moeten zich inschrijven bij de KvK. Eerder werden gegevens van bedrijven en zzp'ers standaard verkocht, waardoor veel zzp'ers op hun privéadres zakelijke reclame kregen en op hun privénummer werden gebeld met zakelijke aanbiedingen. De KvK stopte in 2019 met die dataverkoop.

Onlangs nog lekten de privéadressen van Kamerleden uit bij de KvK, ontdekte RTL Nieuws. Ondanks afscherming van die gegevens konden deze opgevraagd worden door een voormalig advocaat. De KvK heeft toen melding gedaan van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie is ook op de hoogte van de situatie.