Elektrisch rijden

Klimaatprotest bij Duitse autobeurs: 'Benzineauto snel verbieden'

© GodonWelters/Greenpeace

Klimaatprotest bij opening grote autoshow München
7 september om 12:29
Laatste update: 7 september om 12:46

Klimaatactivisten hebben vandaag geprotesteerd bij de grote autobeurs IAA Mobility in het Duitse München. Greenpeace vindt dat er snel een einde moet komen aan de verkoop van benzine- en dieselauto's.

IAA Mobility is een van de grootste autobeurzen. Grote Duitse automakers zoals Volkswagen, BMW en Daimler tonen er deze week nieuwe auto's, elektrische scooters en zelfrijdende voertuigen. Bondskanselier Angela Merkel zou vandaag aanwezig zijn bij de opening van de beurs.

De demonstranten hadden borden bij zich met afbeeldingen van bosbranden en overstromingen en teksten als "De klimaatcrisis begint hier". Ook werden verschillende wegen rond München geblokkeerd en werden spandoeken van bruggen gehangen, melden Duitse media.

"De klimaatdoelstellingen van de Duitse automerken zijn bij lange na niet voldoende om de risico's van de opwarming van de aarde te verminderen", stelt Greenpeace. De 'CO2-voetafdruk' van bedrijven als Volkswagen, BMW en Daimler komt volgens de "conservatieve berekeningen" van Greenpeace uit op 462 miljoen ton in 2030: "Dat is bijna twee keer zoveel als wetenschappelijk verantwoord."

Meer demonstraties op komst

Voor vrijdag en zaterdag zijn ook grote protesten aangekondigd rond IAA Mobility. Daar zouden vele duizenden mensen op af moeten komen.

Verschillende milieugroeperingen hebben zich georganiseerd in een verbond met de naam Zand in de motor. De politie van München zet dan duizenden agenten in om de protestacties in goede banen te leiden.

Bedrijven kijken naar overheid

De Duitse auto-industrie riep vanaf de autoshow op tot meer overheidssteun om de overstap naar elektrisch rijden makkelijker te maken. Zo zei topman Herbert Diess van Volkswagen dat het van groot belang is dat er voldoende duurzame stroom komt om alle elektrische voertuigen op te kunnen laden.

CEO Ola Källenius van Mercedes-Benz-moederbedrijf Daimler verklaarde dat er ook voldoende laadpalen in Duitsland moeten komen voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Getest: elektrische Skoda Enyaq