Ford kaapt topman autotak weg bij Apple

Een auto waarmee Apple zelfrijdende technologie test

Elektrische auto's

Ford kaapt topman autotak weg bij Apple

08-09-2021 06:35 Laatste update: 07:31

Autofabrikant Ford heeft het hoofd van de Apple-autodivisie weggekaapt. Doug Field wordt bij Ford het hoofd van de divisie geavanceerde technologie.

Field is momenteel vicepresident van de speciale auto-projectgroep van Apple en was eerder in dienst bij Tesla. Hij speelde daar een belangrijke rol bij de lancering van de Tesla Model 3.

Bij Ford gaat Field zich onder meer bezighouden met de ontwikkeling van slimme toepassingen voor auto's, maakte het bedrijf bekend.

Nieuwe topman

Onder de nieuwe topman Jim Farley weet Ford investeerders meer te overtuigen dat het de concurrentie aankan met onder meer Tesla op het gebied van elektrisch rijden en technologie. Sinds oktober, toen Farley aan het roer kwam te staan van Ford, zijn de aandelenkoersen van het bedrijf bijna verdubbeld.

Tegenslag voor Apple-autoproject

Voor Apple is het vertrek van Field een gevoelige tik, schrijft Bloomberg. Het autoproject van Apple, dat rond 2014 al vorm kreeg, heeft al meerdere keren te maken gehad met strategie- en leiderschapswisselingen.

Field kwam in 2018 en is sinds februari zeker het vierde lid van het managementteam van de autogroep dat vertrekt.

'Apple Car wordt zelfrijdend'

De auto van Apple moet volledig elektrisch worden en zou een speciale accu krijgen die een grotere actieradius dan de huidige elektrische auto's mogelijk maakt. De wagen zou ook volledig zelfrijdend worden.

Apple test al jaren zelfrijdsystemen onder de noemer Project Titan, waarvoor in de VS al testauto's van Apple rondrijden op de openbare weg.

Wanneer Apple de auto op de markt brengt, blijft onzeker. Volgens een bekende analist gebeurt dat naar verwachting pas na 2025.

Getest: de elektrische Skoda Enyaq