Opvolger ruimtetelescoop Hubble in december de ruimte in
Ruimtevaart

Opvolger ruimtetelescoop Hubble in december de ruimte in

08-09-2021 15:33 Laatste update: 12-07-2022 15:56

De nieuwe ruimtetelescoop James Webb moet eind dit jaar naar de ruimte gaan. De James Webb is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble.

De ruimtevaartorganisaties ESA (Europa) en NASA (VS) melden dat de lancering op 18 december moet plaatsvinden. Vorig jaar werd de lancering door corona uitgesteld.

De lancering gebeurt vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. De belangrijkste onderdelen van de draagraket zijn daar inmiddels aangekomen vanuit Europa. De James Webb zelf bevindt zich in Californië en moet eind deze maand richting de lanceerbasis vertrekken.

Hubble

De Hubble nadert na meer dan 30 jaar het einde van zijn loopbaan. De nieuwe James Webb-telescoop is groter en scherper, en moet daardoor dingen ontdekken die voor de Hubble verborgen zijn gebleven.

Rond de zon

Het nieuwe observatorium gaat niet rond de aarde draaien, zoals de Hubble, maar rond de zon, op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Op die plek moet de James Webb onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal.

Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. De nieuwe ruimtetelescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. De kern is een 6,5 meter grote spiegel van goud en beryllium. Die vangt het licht uit de ruimte op.

Moeizaam

De ontwikkeling van de James Webb ging moeizaam. Aan de telescoop wordt al sinds 1996 gewerkt en het was eerst de bedoeling dat hij al in 2007 zou worden gelanceerd, maar dat wordt bijna jaarlijks verschoven. Zo blijken de ontwikkelaars langer dan verwacht nodig te hebben om alle nieuwe technologieën aan boord goed te testen.

Ook zijn er menselijke fouten gemaakt. Zo ontstonden er scheuren in een zonnescherm. Bij een trillingstest schoten zeventig bouten los. Ze vielen in de telescoop en een paar zijn nog steeds niet teruggevonden.  

Kijk ook: ruimtetoerisme komt op gang