Cybersecurity

Gegevens buitgemaakt bij hack Verenigde Naties

9 september om 12:30
Laatste update: 9 september om 12:42

Hackers hebben eerder dit jaar gegevens van de Verenigde Naties buitgemaakt door binnen te dringen in het account van een VN-medewerker.

De nog onbekende daders zouden online inloggegevens van een VN-account hebben gekocht, meldt Bloomberg. De hackers kregen toegang tot de computersystemen van de VN op 5 april, maar ze zouden op 7 augustus nog actief zijn geweest.

Cybersecuritybedrijf Resecurity onderzoekt het lek en zegt dat de daders gegevens hebben verzameld door screenshots te maken. Volgens Resecurity wilden de hackers leren hoe het computernetwerk van de Verenigde Naties werkt en wilden ze gegevens buitmaken uit 53 accounts.

Dit soort informatie kan onder meer verkocht worden aan groepen die de VN willen binnendringen. "Organisaties zoals de VN zijn een lucratief doelwit voor cyberspionage", zegt Gene Yoo, ceo van Resecurity. "De dader voerde hack uit met als doel om langdurig informatie te vergaren over grote aantallen gebruikers binnen het VN-netwerk."

Inloggegevens verkocht

De inloggegevens zouden voor 1000 dollar (845 euro) in een pakket zijn verkocht met nog meer gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende organisaties. Meerdere Russisch sprekende personen zouden het pakket hebben aangeboden. Het gehackte VN-account maakte geen gebruik van tweestapsverificatie, een extra beveiliging bij het inloggen.

Kijk ook: internet goedkoper dankzij glasvezel?