robotstofzuiger stofzuiger poep hond kat honden katten roomba
Smart Home

Nieuwe Roomba-robotstofzuiger herkent poep van huisdieren

9 september 2021 om 13:45
Laatste update: 9 september 2021 om 13:50

Een nieuwe versie van de Roomba-robotstofzuiger is volgens de fabrikant beter in staat om de uitwerpselen van huisdieren te herkennen en die te omzeilen.

Huisdieren en robotstofzuigers vormen een riskante combinatie. Als de hond of kat op de vloer heeft gepoept, kan het apparaat de derrie in het slechtste geval overal in huis verspreiden, en dat terwijl er niemand thuis is. Bij het bekende robotstofzuigermerk Roomba is dat probleem nu opgelost, zegt de fabrikant iRobot bij de presentatie van de nieuwe Roomba J7+.

De robotstofzuiger heeft nieuwe algoritmes die zijn getraind met 'honderdduizenden afbeeldingen van echt, nep en gesimuleerde poep van honden en katten'. De software van het apparaat kan zo uitwerpselen van huisdieren nauwkeuriger detecteren, zodat de robot er niet meer overheen rijdt.

Kabels en sokken

De nieuwe Roomba moet ook andere objecten op de grond beter herkennen, zoals kabels en kledingstukken. De Roomba J7+ is een van de duurste modellen en kost in Nederland 999,99 euro. Enkele concurrenten, waaronder Roborock, claimen ook dat hun robotstofzuigers automatisch uitwijken voor de uitwerpselen van huisdieren.

Robotmaaiers en egels

Ook voor andere huishoudelijke robots is het herkennen van dieren een probleem. Zo werken fabrikanten van robotgrasmaaiers momenteel samen met wetenschappers om de risico's voor egels te beperken. 

Uit een test bleek volgens een wetenschapper van de Universiteit van Oxford dat 18 verschillende robotmaaiers niet in staat waren om egels goed te detecteren.  

Getest: robotstofzuiger Roomba leegt zichzelf