Laser vervangt liniaal op plaats delict: veiliger sporen opmeten

ArjoLoeve/TUDelft

Technologie

Laser vervangt liniaal op plaats delict: veiliger sporen opmeten

10-09-2021 11:25 Laatste update: 13:13

Forensisch rechercheurs hoeven voortaan niet meer met een liniaal sporen vast te leggen op een plaats delict. Dat kan met een nieuw apparaat dat lasers gebruikt.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de TU Delft hebben een nieuwe lasermethode ontwikkeld die het meten van bijvoorbeeld bloedsporen na een misdrijf makkelijker maakt. Sporen die de politie niet kan meenemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden vaak met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven.

"De plaats delict kan heel rommelig, klein of vol zijn. Met een liniaal moet je erg oppassen dat je geen DNA verspreidt of sporen beschadigt als je de liniaal bij een nieuw spoor neerlegt", zegt Arjo Loeve van de TU Delft. "Bloedsporen op een plafond of muur zijn bijvoorbeeld vaak lastig, net als andere sporen die je niet recht kunt fotograferen. Dan moet er een tweede persoon een liniaal bijhouden of een stickertje plakken."

Loeve ontwikkelde met studenten het technisch ontwerp en de software voor een nieuw apparaat, de FreeRef. Het toestel schijnt laserstralen rond het spoor waarbij een aantal lichtpunten op de genomen foto te zien zijn. De software van de FreeRef meet vervolgens automatisch de afstanden en hoeken tussen deze punten en kan exact berekenen hoe groot het spoor is. 

Het NFI verwacht dat de FreeRef de bewijsfotografie sneller, makkelijker, betrouwbaarder en veiliger maakt.

Het prototype wordt nu nog getest in het laboratorium van het NFI. De verwachting is dat de politie het apparaat dit najaar in de praktijk in het veld kan gaan testen.

De kracht van lasers: