© skeyes

Vliegveld Brussel zet drones in voor verjagen vogels
Drones

Vliegveld Brussel test drones voor verjagen vogels

10 september om 14:59
Laatste update: 10 september om 14:59

Brussels Airport doet proeven met drones om vogels van de start- en landingsbanen weg te houden.

De drones worden gebruikt om de aanwezige vogels in kaart te brengen, hun doen en laten in de gaten te houden en ze zo nodig uit de buurt te jagen van de vliegtuigen. Normaal zijn drones streng verboden op en rond het vliegveld.

De drones moeten dienen als extra hulpmiddel van de Bird Control Unit die zich bezighoudt met voor het vliegverkeer mogelijk gevaarlijke vogelbewegingen, meldt de Belgische luchtverkeersleiding Skeyes. Omdat het luchthaventerrein zeer uitgestrekt is, kan een drone mooi overzicht houden in gebieden die per auto moeilijker bereikbaar zijn.

Bovendien zijn de drones uitgerust met een luidspreker die geluiden van roofvogels nabootst en zo als natuurlijk afschrikmiddel fungeren.

Vogels in motoren vliegtuigen

Regelmatig komen vogels terecht in de motoren van een vliegtuig. In juli nog maakte een toestel van Brussels Airlines, met succes, een voorzorgslanding nadat de piloot kort na het opstijgen van Brussels Airport merkte dat een vogel in één van de motoren was gevlogen. Hij nam het zekere voor het onzekere en onderbrak meteen de vlucht. 

Tijdens de testdagen zullen de drones volgens een woordvoerder alleen op een veilige afstand van de vliegtuigen en tussen het opstijgen en landen door worden ingezet.

Legaal vliegen: dit zin de nieuwe drone-regels