'Google betaalde flexkrachten illegaal te weinig, ook in Nederland'
Minder salaris

'Google betaalde flexkrachten illegaal te weinig, ook in Nederland'

10-09-2021 19:32 Laatste update: 13-09-2021 06:28

Google heeft meer dan duizend uitzendkrachten in verschillende landen, waaronder Nederland, illegaal onderbetaald.

Het bedrijf stelde het corrigeren van de lonen bovendien met twee jaar uit, schrijft The Guardian. Google zou al vanaf 2019 hebben geweten dat het zich in veel landen niet aan de wet hield, maar het zou te duur zijn om de lonen zomaar op te hogen. Ook vreesde het bedrijf volgens The Guardian voor negatieve aandacht in de pers.

Lokale wetgeving in landen als het Verenigd Koninkrijk schrijft voor dat bedrijven hun flexkrachten net zoveel per uur moeten betalen als hun vaste werknemers, mits ze hetzelfde werk doen. Er werken meer dan 100.000 flex- en uitzendkrachten voor Google, die werk doen zoals het modereren van content.

Duizenden van deze tijdelijke werknemers werken via een systeem waarbij ze betaald worden door een uitzendbureau, maar aangestuurd worden door Google-managers. Dit zijn bijvoorbeeld werknemers in marketing of recruiters. In Nederland gaat het om zo'n 44 mensen die via een dergelijke constructie voor Google werken. 

Flexkrachten moeten hetzelfde betaald krijgen

Meer dan 30 landen hebben wetgeving die bedrijven verplicht om dergelijke flexkrachten net zoveel te betalen als vaste werknemers die hetzelfde werk doen. Ook moeten dergelijke werknemers bijvoorbeeld evenveel vakantiedagen krijgen.

Google zou in 2013 intern hebben bepaald wat precies een 'vergelijkbaar salaris' is voor alle verschillende tijdelijke posities. Sindsdien zijn de lonen voor vaste werknemers van Google flink gestegen, maar het bedrijf verzaakte om het 'vergelijkbare salaris' voor alle posities opnieuw te berekenen.

17,3 miljoen dollar

Dat scheelt volgens een interne analyse van Google, die The Guardian kreeg in te zien, in totaal zo'n 17,3 miljoen dollar (14,6 miljoen euro) voor werknemers in Europa, het Midden-Oosten, Azie en Africa. Deze analyse nam echter alleen nieuwe werknemers mee - en niet salarisverhogingen voor tijdelijke werknemers die op dat moment al langer voor Google werkten.

Flexkrachten zouden tussen de 12 en de 50 procent van hun salaris op deze manier mislopen. Hoewel Google dus in 2019 al wist dat de salarissen sinds 2013 niet meer waren aangepast, treuzelde het bedrijf opzettelijk om het probleem op te lossen. In plaats daarvan zou het bedrijf intern uitgebreid hebben gediscussieerd over de beste aanpak die de minste media-aandacht zou veroorzaken.

Nog niet opgelost

Het bedrijf kwam een jaar geleden met een plan om de salarissen van nieuwe flexkrachten te verhogen en zo het probleem langzaamaan te verhelpen. Later onderzocht het bedrijf nog een aantal andere opties, waaronder het retroactief toepassen van salarisverhogingen bij tijdelijke werknemers die al langer voor het bedrijf werkten.

Tot nog toe heeft Google het probleem volgens The Guardian nog niet opgelost. Google laat aan de krant weten dat het inderdaad deze fouten heeft begaan, en dat er nu intern onderzoek wordt gedaan naar het probleem.
 

Eindelijk: de Tesla Model Y