Hekel aan spraakberichten? WhatsApp gaat ze uitschrijven
WhatsApp

Hekel aan spraakberichten? WhatsApp gaat ze uitschrijven

13-09-2021 16:28 Laatste update: 16:29

WhatsApp test een nieuwe functie om gesproken berichten automatisch te transcriberen. Gebruikers hoeven zo'n spraakmemo dan niet af te luisteren, maar kunnen lezen wat er tegen hen wordt gezegd.

De nieuwe functie zit in een nieuwe testversie van WhatsApp op iOS, ontdekte WABetaInfo. De app kan de woorden laten zien op het moment dat ze worden uitgesproken.

De transcripties worden op het apparaat van de gebruiker opgeslagen. Bij het eerste gebruik van de functie vraagt WhatsApp in een pop-upscherm om toestemming voor het delen van spraakgegevens met Apple. De data worden gebruikt voor het verbeteren van de spraakherkenning.

De functie is nog alleen beschikbaar voor testgebruikers op de iPhone. Het is nog niet bekend of en wanneer ook de Android-versie van WhatsApp dezelfde mogelijkheid krijgt. Nieuwe functies van WhatsApp lekken regelmatig weken of maanden voor de introductie voor het grote publiek al uit.

Opfrisbeurt en meer nieuwe functies

WhatsApp krijgt binnenkort ook een opfrisbeurt, met een nieuw uiterlijk voor de tekstwolkjes en de mogelijkheid om met emoji te reageren. Verder voegt de chatdienst end-to-end encryptie voor backups toe, wat het opslaan van de chatgeschiedenis in de cloud veiliger moet maken.

Vorige maand voerde WhatsApp een andere nieuwe functie in waarmee berichten eenmalig zijn te bekijken. Nadat de ontvanger ze heeft bekeken, verdwijnen ze uit de chat.

Niet meer op oude telefoons

Op 1 november komt WhatsApp met een andere wijziging. De app stopt die dag met de ondersteuning van oude iPhones en Android-telefoons. Wie zo'n oud toestel heeft, moet een nieuwe smartphone kopen om WhatsApp te blijven gebruiken.

iPhone 13: dit wordt er verwacht