Blijft voor bestaande gebruikers

T-Mobile stopt met optie Datavrije Muziek voor nieuwe abonnees

t-mobile go-abonnementen mobiel internet databundel datavrije muziek stopt
13 september om 15:42
Laatste update: 13 september om 15:42

T-Mobile stopt met het aanbieden van de optie Datavrije Muziek voor nieuwe abonnees. Bestaande klanten kunnen de functie wel blijven gebruiken.

De wijziging is onderdeel van een wijziging in de mobiele Go-abonnementen van T-Mobile. Datavrije Muziek was de afgelopen jaren onderdeel van het 10GB Go-abonnement van T-Mobile. De werking is simpel: als gebruikers muziek streamen via hun mobiele verbinding, gaat dat verbruik niet van de databundel af.

Er was kritiek op de functie, omdat die in zou gaan tegen het principe van netneutraliteit. De wet stelt dat providers al het dataverkeer hetzelfde moeten behandelen: in principe krijgt niets voorrang, en is de ene download niet duurder of goedkoper dan de andere. Toch oordeelde de Autoriteit Consument & Markt in 2017 dat de functie van T-Mobile onder Europees Recht is toegestaan.

Gebruik ingewikkelder

Inmiddels is de functie door de tijd weer ingehaald, stelt T-Mobile. Het is moeilijker geworden om te zien of muziek-apps muziek streamen of iets anders, zoals een podcast. Spotify, veruit de populairste muziekdienst in Nederland, legt zich de afgelopen jaren sterk toe op zijn podcast-ontwikkeling.

Ook zou de Datavrije Muziek-functie voor weinig klanten een afweging zijn geweest om voor het specifieke abonnement te kiezen. Bestaande klanten blijven toegang houden tot Datavrije Muziek.

Databundels groter

Verder worden de Go-abonnementen met 120 belminuten voorzien van nieuwe databundels. De abonnementen met 5 GB en 10 GB groeien naar nu naar bundels met 8 GB en 15 GB data per maand. De prijzen blijven met respectievelijk 18,50 euro en 21,50 euro per maand gelijk. Wie zijn Go-abonnement in de afgelopen twee weken heeft verlegd, kan aanspraak maken op de nieuwe bundels.

Het abonnement met 1GB-databundel blijft, en kost nog steeds 14,50 euro per maand. Het Unlimited 5G-abonnement met onbeperkt bellen, sms en data kost 36 euro per maand.