Cybercrime

Hackers zetten gestolen gegevens ROC Mondriaan online

Hackers zetten gestolen gegevens ROC Mondriaan online
14 september 2021 om 15:21
Laatste update: 14 september 2021 om 15:33

Hackers hebben dinsdag gestolen gegevens van de Haagse onderwijsinstelling ROC Mondriaan online gezet. Dat deden ze omdat de scholengroep geen losgeld heeft betaald.

"Omdat wij een onderwijsinstelling zijn die gefinancierd wordt met publiek geld, voelen wij een verantwoordelijkheid om hier op een goede manier mee om te gaan", laat het ROC weten.

Het is nog niet bekend hoeveel gegevens precies in verkeerde handen zijn gevallen en om wat voor informatie het gaat. Mogelijk hebben de hackers toegang gekregen tot mailaccounts. Het Mondriaan adviseert studenten niet op verdachte links te klikken. Als ze hetzelfde wachtwoord ook op andere platforms gebruiken, kunnen ze die code het beste aanpassen.

Vanwege de aanval moeten alle computersystemen opnieuw worden opgebouwd. Dat duurt volgens het Mondriaan enkele weken.

De hackers drongen ruim drie weken geleden, vlak voor het einde van de zomervakantie, binnen in de computersystemen van het ROC Mondriaan. De scholengroep heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft de aanval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

ROC Mondriaan heeft 26 vestigingen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. De mbo-groep telt meer dan 20.000 studenten en meer dan 2100 medewerkers bij de ongeveer 240 opleidingen.

iPhone 13: dit wordt er verwacht