Rechter: YouTube mocht video's toespraak Baudet verwijderen
YouTube

Rechter: YouTube mocht video's toespraak Baudet verwijderen

15-09-2021 15:00 Laatste update: 16:30

YouTube mocht twee filmpjes weghalen waarin Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FVD), over de coronacrisis spreekt. De video's hoeven niet terug online te worden gezet, bepaalt de rechtbank in Amsterdam.

Forum voor Democratie uploadde de eerste video op 17 maart. Baudet hield toen een campagnebijeenkomst in Diemen, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens zijn toespraak bekritiseerde hij onder meer het coronabeleid van het kabinet. De partij plaatste een ander filmpje op 3 juni. Daarin is te zien hoe Baudet zich tijdens een debat in de Tweede Kamer uitspreekt tegen de coronamaatregelen. Hij hekelt de lockdown, mondkapjes en de 1,5 meterregel. Ook noemt hij het coronavirus "een griepvariatie".

De toegelaten coronavaccins zijn volgens Baudet "experimentele injecties", terwijl het niet erkende dierenontwormingsmiddel ivermectine in zijn ogen een "prima" middel is.

Tijdelijke schorsing

YouTube verwijderde het tweede filmpje op 15 juni. Het videoplatform vond het in strijd met de regels rond informatie over het coronavirus. Het eerste filmpje, uit Diemen, werd op 29 juni gedeletet van het platform. Bovendien kreeg FVD toen een tijdelijke schorsing. De partij kon via het account een week lang geen filmpjes plaatsen, geen berichten posten en geen livestreams tonen.

Forum voor Democratie tekende bij YouTube bezwaar aan tegen de verwijderingen en de schorsing, maar het bedrijf wees het protest af. Daarom stapte de partij naar de rechter. FVD vindt dat YouTube zich schuldig heeft gemaakt aan "een ontoelaatbare inmenging in de uitingsvrijheid".

'Censuur op sociale media'

Daar ging de rechter niet in mee. YouTube mag zijn eigen coronabeleid bepalen, Forum heeft die regels overtreden en daarom was verwijdering en schorsing redelijk. YouTube is niet verplicht om Forum voor Democratie de gelegenheid te geven zijn achterban te bereiken, aldus de rechtbank.

De partij laat in een reactie weten "enorm teleurgesteld" te zijn en zich te beraden op vervolgstappen. Daarbij sluit Forum niet uit "een initiatiefwet in te dienen om censuur op sociale media langs parlementaire weg aan banden te leggen en zodoende de vrijheid van meningsuiting en de non-discriminatie gestand te doen."

Video Van Haga mocht ook offline 

Onlangs bepaalde de rechter ook al dat YouTube een video waarin Tweede Kamerlid Wybren van Haga kritiek uitte op de coronamaatregelen niet terug hoeft te plaatsen.

YouTube schrapte de video omdat hij in strijd was met de regels rond de verspreiding van onjuiste informatie over het coronavirus. Van Haga en het YouTubekanaal Blckbx spanden een kort geding aan. Van Haga splitste zich in mei af van Forum voor Democratie.

Kijk ook: review Tesla Model Y