'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook
Onzekerheid en depressie

'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook

15-09-2021 18:43 Laatste update: 18:47

Instagram heeft een slechte invloed op de psychologische gezondheid van jongere gebruikers. Een op de drie meisjes die last heeft van een slecht zelfbeeld zou de schuld deels bij Instagram leggen.

Dat staat in een intern rapport van Facebook, dat samen met enkele andere rapporten werd ingezien door The Wall Street Journal. Instagram zou 'sociale vergelijkingen' in de hand werken op een schaal die groter is dan TikTok en Snapchat, omdat Instagram zich het meest richt op het tonen van lichamen en levensstijlen.

Die constante stroom aan foto's van afgetrainde lichamen hebben een negatief effect op tienermeisjes, blijkt uit het onderzoek. Meer dan veertig procent van alle Amerikaanse en Britse tieners die zich 'onaantrekkelijk' voelen en Instagram gebruiken zouden aangeven dat die gevoelens begonnen toen ze Instagram gingen gebruiken.

Ook lieten de tieners aan Facebook weten dat ze zich 'verslaafd' aan Instagram voelden, en dat ze de app als aanjager zien achter de recente stijging van depressie en angstklachten. 13 procent van de onderzochte Britse tieners met suïcidale gevoelens gaven de schuld aan Instagram.

'Facebook ontwijkt vragen'

De Amerikaanse senaat maakte zich de afgelopen tijd zorgen over het onderwerp en poogde om Facebook ter verantwoording te roepen. "De antwoorden van Facebook [over dit onderwerp] waren zo ontwijkend dat we ons afvragen wat Facebook verstopt", mailde de Amerikaanse senator Richard Blumenthal aan  The Wall Street Journal.

Al in 2017 bleek uit onderzoek van de Britse Royal Society for Public Health dat Instagram een groot risico vormt voor de geestelijke gezondheid van tieners. Uit het onderzoek bleek dat het platform onzekerheden van tieners vergroot.  

Erwins indruk: iPhone 13, nieuwe Apple Watch en iPads!