© IKEA

IKEA komt met draadloze lader die 'onzichtbaar' onder tafel kan

De SJÖMÄRKE-lader kan onder tafel geplakt of geschroefd worden.

Plakken onder tafelblad

IKEA komt met draadloze lader die 'onzichtbaar' onder tafel kan

20-09-2021 15:21 Laatste update: 15:21

IKEA komt met een draadloze inductielader voor smartphones en andere apparaten die 'onzichtbaar' onder het tafelblad kan worden geplakt.

IKEA verkoopt al langer draadloze Qi-laders, zowel los als onderdeel van bijvoorbeeld een bureaulamp of nachtkastje. Daar komt nu de SJÖMÄRKE-lader bij, een draadloze oplader die op de onderkant van een tafelblad gemonteerd moet worden. Vervolgens kan een smartphone of ander draadloos oplaadbaar apparaat op tafel worden gelegd, en wordt het apparaat opgeladen.

De draadloze lader werkt bij een tafelblad van minimaal 8 millimeter en maximaal 22 millimeter dik. De lader wordt geleverd met plakstrips en is tevens voorzien van schroefgaten. De lader werkt met elk materiaal tafelblad, behalve metaal. IKEA levert ook een transparante sticker mee, waarmee gebruikers de locatie van het laadpunt op tafel kunnen markeren. Draadloze Qi-laders hebben een vrij beperkt punt waarop het apparaat gelegd moet worden. Het snoer is 1,5 meter lang en eindigt in een een adapter.

Vanaf oktober te koop

De SJÖMÄRKE-lader is volgens de Nederlandse site van IKEA vanaf oktober in Nederland verkrijgbaar. Een prijs wordt nog niet genoemd, maar op de Franse site van IKEA staat een prijs van 29,99 euro – vaak komen de Nederlandse en Franse IKEA-prijzen overeen. In de handleiding van de lader valt onder het standaard Qi 1.2.4-profiel, wat in de praktijk neerkomt op laden met 5W.

Verschillende merken kunnen inmiddels sneller draadloos laden, maar vaak wel met een eigen, niet-universele lader. Andere merken verkopen al langer vergelijkbare laders die of of onder een tafelblad gemonteerd kunnen worden. De variant van IKEA is straks wel meteen één van de goedkopere opties.

Meer smart home 

De Zweedse winkelketen waagt zich al langer aan allerhande gadgets, met laders, slimme verlichting en speakers in samenwerking met Sonos.

Onlangs lekte nog de nieuwe versie van de Symfonisk-lamp van IKEA uit.

Kijk ook: IKEA stort zich op gamers

Bekijk ook: Hoe goed klinkt dit speaker-schilderij van IKEA en Sonos?