E-mailblunder Brits ministerie: mailadressen Afghaanse tolken gelekt
Het Britse ministerie van Defensie heeft de e-mailadressen van ongeveer 250 Afghaanse tolken die naar het Verenigd Koninkrijk willen komen gelekt in een groepsmail.
Het ministerie stuurde de e-mail naar Afghanen die voor de Britse strijdkrachten hebben gewerkt en zich nog in Afghanistan of andere landen bevinden. Mailadressen en profielfoto's van ontvangers waren te zien door iedereen die het bericht kreeg, meldt de BBC.
Een ontvanger reageerde tegenover de Britse omroep geschrokken op de blunder. "Deze fout kan tolken het leven kosten. Vooral als ze nog in Afghanistan zijn."
'Ze mailen iedereen terug'
Sommige tolken zouden ook niet direct hebben beseft dat er iets mis was. "Zij mailden iedereen terug met uitleg over de situatie waarin ze verkeren. Dat is erg gevaarlijk."
Het ministerie zou zich snel hebben gerealiseerd dat een fout was gemaakt en mailde na een half uur een waarschuwing. De tolken kregen het verzoek de eerste email te verwijderen en de boodschap: "uw e-mailadres kan onveilig zijn".
Medewerker geschorst
Eén medewerker is geschorst in afwachting van een onderzoek naar het lek. Naast de schorsing van een medewerker zijn maatregelen genomen om een herhaling van de fout te voorkomen.
Defensieminister Ben Wallace sprak in het parlement van een "onacceptabele fout" en bood ook zijn excuses aan. "Om te zeggen dat ik hier boos over ben, is een understatement. Ik heb onmiddellijk opdracht gegeven voor een onderzoek." Ook beloofde Wallace zijn best te blijven doen om mensen uit Afghanistan te halen.
'Levens in gevaar door dit datalek'
Het lek leidde tot boze reacties in de Britse politiek. Parlementariër Johnny Mercer van de regerende Conservatieve Partij noemde de wijze waarop met tolken wordt omgegaan "ongelofelijk beschamend". Hij concludeerde dat veel mensen "vanavond weer een nieuwe verblijfplaats gaan zoeken".
John Healey van oppositiepartij Labour zei dat "nodeloos levens in gevaar zijn gebracht" door het datalek. Hij riep de regering van premier Boris Johnson op om meer te doen om achtergebleven tolken over te brengen naar het Verenigd Koninkrijk.
Staatsgreep Taliban
Westerse landen hebben hun troepen dit jaar na twee decennia teruggetrokken uit Afghanistan. Daarop grepen de extremistische Taliban vorige maand de macht. Naast het Verenigd Koninkrijk hebben ook landen als Nederland en de VS op grote schaal burgers en lokale oud-medewerkers geëvacueerd, maar konden ze niet iedereen op tijd weg krijgen.