QR-code in Coronacheck-app niet in te trekken, ook niet na fraude
Coronabewijs

QR-code in Coronacheck-app niet in te trekken, ook niet na fraude

21-09-2021 10:29 Laatste update: 10:37

Wie eenmaal een QR-code heeft aangemaakt in de CoronaCheck-app, raakt die niet meer kwijt. Intrekken is volgens de GGD 'technisch niet mogelijk'. Ook niet met codes die zijn aangemaakt met behulp van valse vaccinatiebewijzen.

"Het is een ingewikkeld technisch verhaal", zegt een woordvoerder van gezondheidsdienst GGD GHOR. De QR-code, die vanaf komend weekend onder meer verplicht is in de horeca, staat opgeslagen op de smartphone waarmee hij met de Coronacheck-app is aangemaakt. De code staat niet in een centraal computersysteem van de overheid. Daardoor zijn frauduleus verkregen codes ook niet achteraf te verwijderen.

GGD GHOR maakte maandagavond bekend dat meerdere medewerkers ervan worden verdacht dat ze valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt. Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn is daarvoor opgepakt en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Met de CoronaCheck-app kun je aantonen dat je gevaccineerd bent, hersteld bent van een eerdere besmetting of recent bent getest. 

'Technisch niet haalbaar'

Het eenrichtingsverkeer van de app kan voor meer problemen zorgen. Zo behouden ook mensen die volledig zijn gevaccineerd, maar positief op het coronavirus testen bij de GGD, hun code. Kwaadwillenden kunnen zo terwijl ze zijn besmet toch binnenkomen op plaatsen waar een coronatoegangsbewijs is vereist. 

"We hebben de mogelijkheden bekeken om dat aan te passen, maar dat bleek technisch niet haalbaar", zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vorige week.

België wil app wel aanpassen  

De Belgische overheid is wél van plan de soortgelijke corona-app die daar wordt gebruikt aan te passen. Belgen die positief testen, kunnen na die aanpassing hun coronabewijs elf dagen niet gebruiken.

Het wel of niet behouden van een QR-code is ook van belang voor de honderdduizenden mensen met een ernstige immuunstoornis die er volgens de Gezondheidsraad verstandig aan doen een extra prik te halen om goed beschermd te zijn tegen het virus. Ook zij behouden hun code, of ze de zogeheten boosterprik nu halen of niet.

Ruim 10 miljoen downloads

De CoronaCheck-app is tot nu toe meer dan 10 miljoen keer gedownload en is gebruikt om 28 miljoen QR-codes aan te maken. Overigens hebben veel Nederlanders ook de verkeerde app gedownload: de Deense app genaamd Coronapas, waar je in Nederland niks aan hebt.

CoronaCheck is te gebruiken als coronatoegangsbewijs, die vanaf 25 september verplicht wordt in grotere delen van de samenleving. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. Het is ook mogelijk een papieren bewijs uit te printen.

QR-code aanmaken

De app kampte sinds de introductie met allerlei problemen, waaronder rond verkeerde registraties. De meeste registratieproblemen zijn inmiddels opgelost, maar volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kan het nog gebeuren dat mensen hun QR-code niet direct in de app kunnen aanmaken. "Er zijn gevallen waarbij de GGD-gegevens goed geregistreerd staan, maar deze niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck door technische fouten. Momenteel wordt er door de GGD hard gewerkt aan een duurzame oplossing." 

Kijk ook: nieuwe Samsung-vouwtelefoons