QR-code coronabewijs Macron gaat rond op sociale media
Datalek

QR-code coronabewijs Macron gaat rond op sociale media

22-09-2021 09:33 Laatste update: 09:43

Het coronavaccinatiebewijs van de Franse president Emmanuel Macron, met daarop zijn naam, geboortedatum en een gepersonaliseerde QR-code, circuleert op sociale media.

Het presidentieel paleis Élysée zegt dat nog onduidelijk is of het document per ongeluk of opzettelijk is gelekt. Of er een nieuwe QR-code zal worden uitgegeven is nog onduidelijk, zei het paleis. Macron is in december vorig jaar gediagnosticeerd met Covid-19. Hij werd in mei dit jaar gevaccineerd.

Centraal systeem vaccinatiebewijzen

De Franse gezondheidsautoriteiten hebben toegang tot een gecentraliseerd systeem van inentingsbewijzen tegen het coronavirus. Een personeelslid heeft het certificaat van Macron verspreid, aldus het Élysée.

QR-codes coronapas

De persoonlijke QR-codes staan op de Franse coronaviruspassen, die mensen nodig hebben voor het bezoeken van musea, theaters, bioscopen, cafés en restaurants, en ook bij reizen per vliegtuig of trein. Meer dan 70 procent van de Fransen is volledig gevaccineerd.  

In Nederland is vanaf komend weekend ook een coronabewijs, een QR-code in de Coronacheck-app, verplicht in onder meer de horeca.

Zo werken mRNA-vaccins: