Nieuwe Microsoft-telefoon met twee schermen komt naar Nederland
Microsoft Surface-event

Nieuwe Microsoft-telefoon met twee schermen komt naar Nederland

22-09-2021 17:49 Laatste update: 23-09-2021 14:58

Microsoft heeft vanavond de tweede versie van zijn Android-telefoon met twee schermen aangekondigd. Het toestel komt ook in Nederland op de markt. Ook onthulde Microsoft nieuwe Surface-laptops.

Bij de presentatie van de nieuwe Surface-producten onthulde Microsoft de nieuwe Surface Duo 2, een Android-telefoon met twee losse schermen naast elkaar. De Surface Duo 2 is net als de voorganger een alternatief voor smartphones met opvouwbare schermen, zoals de Samsung Galaxy Z Fold 3.

Het toestel heeft twee losse 5,8 inch oled-schermen (1344x1892 pixels) met 90 Hz-verversing en werkt met de Snapdragon 888-chip. Microsoft heeft behalve verbeteringen aan het ontwerp ook de camera's vernieuwd en 5G-ondersteuning toegevoegd. 

Dichtgeklapt werken de schermranden aan de zijkant nu als een display, de zogeheten Glance Bar, dat bijvoorbeeld de resterende batterijduur, het aantal ongelezen meldingen of de tijd kan tonen. Achterop zitten drie camera's: standaard, groothoeklens en telelens, waarbij de laatste twee ook optische beeldstabilisatie hebben. De styluspen is magnetisch aan de zijkant te bevestigen.

De Surface Duo 2 komt ook in Nederland op de markt, maar zal volgens Microsoft voorlopig alleen voor 'de zakelijke markt' beschikbaar zijn. Het toestel gaat vanaf 1649 euro kosten.

Surface Laptop Studio

Ook onthulde Microsoft de Surface Laptop Studio, een krachtige laptop met een scherm dat dankzij een nieuw flexibel scharnier naar voren is te trekken of om is te klappen. Zo is de laptop ook als een soort grote tablet te gebruiken, of in een modus waarbij de hoek volgens Microsoft geschikter is voor gamen, presentaties of streamen van video's. 

Het 14,4 inch scherm heeft 2400x1600 pixels, een 3:2 verhouding en 120 Hz-verversing. De laptop werkt met elfde generatie quad-core Intel-chips, heeft twee USB 4-poorten met Thunderbolt 4 en wordt geleverd met de Surface Slim Pen 2, die onder het toetsenbord is te bewaren. 

De laptop verschijnt in de eerste landen op 5 oktober, de dag waarop Microsoft ook Windows 11 uitbrengt. In Nederland is de Surface Laptop Studio pas vanaf begin volgend jaar te koop, vanaf 1699 euro.

Surface Pro 8 met 120 Hz-touchscreen

Ook nieuw is de 2-in-1-laptop Surface Pro 8, met een verbeterd 13 inch touchscreen met 120 Hz-verversing. Daardoor moet het scherm soepeler voelen bij gebruik als touchscreen of de styluspen. Het scherm kan in die gevallen zelf van 60 naar 120 hz overschakelen. Dat werkt met de nieuwe dynamische refreshrate-functie in Windows 11.

De nieuwe Surface Pro heeft een afneembaar toetsenbord, zodat het apparaat ook is te gebruiken als een grote tablet. De nieuwe Surface Pro 8 heeft behalve een verbeterd scherm ook een nieuw toetsenbord en twee USB-C Thunderbolt 4-poorten. Daarmee is de laptop bijvoorbeeld aan te sluiten op externe schermen of opslagschijven. De Surface Pro 8 werkt met ook met een verbeterde styluspen, de Surface Slim Pen 2. 

De Surface Pro 8 is in Nederland vanaf begin 2022 leverbaar, vanaf 1179 euro.

Surface Go 3: betaalbare 2-in-1

De goedkoopste 2-in-1 is de Surface Go 3, met een full-hd touchscreen van 10,5 inch en keuze uit een 10e generatie quad-core Intel-chip of een dual-core Intel Pentium-chip. De Surface Go 3 is vanaf 5 oktober in Nederland verkrijgbaar, vanaf 439 euro. De versie met ingebouwde 4G-ondersteuning volgt begin volgend jaar. 

De eerder voor bedrijven uitgebrachte Surface Pro X komt volgens Microsoft Nederland nu ook 'voor een breder publiek' op de markt. Deze dunste van de Surface Pro's is begin 2022 in ons land verkrijgbaar vanaf 949 euro.

Eerste indruk Windows 11: