Tesla: hogere boetes voor overschrijden maximumverbruik auto's
Elektrisch rijden

Tesla: hogere boetes voor overschrijden maximumverbruik auto's

23-09-2021 10:51 Laatste update: 27-09-2021 15:26

Tesla wil dat Amerikaanse autofabrikanten snel hogere boetes gaan betalen als hun voertuigen te veel brandstof verbruiken.

Tesla zet de Amerikaanse regering onder druk om door oud-president Donald Trump versoepelde regels weer strenger te maken. Het zou Tesla veel geld opleveren en concurrenten in hun portemonnee raken.

Doordat Tesla alleen elektrische auto's maakt, kan het bedrijf emissierechten aan andere autoproducenten verkopen, die op die manier het gemiddelde benzineverbruik van hun vloot naar beneden kunnen bijstellen en boetes verminderen. Het verkopen van die rechten levert door de huidige relatief soepele regels minder op, zegt Tesla.

Andere autofabrikanten hebben al gezegd dat een verhoging van de boetes hun jaarlijks minstens 1 miljard dollar zou kosten aan boetes en inkoopkosten van de rechten.

Tesla voert over de kwestie ook overleg met de Amerikaanse toezichthouder National Highway Traffic Safety Administration. De NHTSA zei vorige maand al dat het overweegt hogere straffen op te leggen aan fabrikanten die met auto's niet voldoen aan de uitstooteisen.

Europese boete Volkswagen

De Europese Commissie heeft sinds vorig jaar ook regels waardoor de gemiddelde uitstoot van alle nieuwe auto's van een fabrikant onder een bepaalde grens moet liggen. Voor bijvoorbeeld de Volkswagen-merken was de eis afgelopen jaar ruim 99 gram CO2 per kilometer, wat met gemiddeld 0,5 gram werd overschreden. Dat leverde het bedrijf een boete op van waarschijnlijk meer dan 100 miljoen euro.

Tesla had in Europa een deal met Fiat-Chrysler en verdiende zo ook hier aan de uitstootregels. 

Review: Tesla Model Y