Stroomtekorten in China

'Stroomcrisis China treft ook Apple, Tesla en chipmakers'

27 september om 11:01
Laatste update: 27 september om 11:28

Leveranciers van onder andere Apple, Tesla en Intel hebben de productie in hun Chinese fabrieken tijdelijk stilgelegd vanwege het tekort aan elektriciteit in meerdere Chinese regio's.

Dat meldden bronnen binnen de productieketen aan persbureau Reuters en de Japanse krant Nikkei. Eson Precision, een dochter van de grote producent Foxconn en leverancier van Apple en Tesla, heeft de productie in de Chinese stad Kunshan gestaakt tot en met vrijdag. Apple-leverancier Unimicron zette zondag de productie voor vier dagen stop bij drie Chinese fabrieken om "te voldoen aan het beleid van de overheden om het stroomgebruik te beperken". Hetzelfde deed onder meer Concraft, dat bijvoorbeeld de speakers in de iPhone levert. 

Ook als allerlei kleine bedrijven de productie stopzetten kan dat flinke gevolgen hebben voor de grotere bedrijven in de productieketen.

Stroomtekort

Grote delen van China kampen momenteel met een groot stroomtekort. Dat is het gevolg van de stijgende vraag naar elektriciteit, de stijgende prijzen voor steenkool en gas en de strengere regels die de overheid oplegt om de CO2-uitstoot te verminderen.

Met name bedrijven in de industriële regio's in het oosten en zuiden van het land worden door de stroomtekorten geraakt. Intussen kampen steeds meer Chinese huishoudens met problemen. Staatsnutsbedrijf State Grid Corporation of China zegt "alles in het werk te stellen" om de stroomvoorziening te garanderen.  

Chiptekort mogelijk nog erger

Meerdere Chinese bedrijven die werken voor de grote chipmakers Intel, Nvidia, Qualcomm en NXP zeggen ook het werk meerdere dagen stop te zetten, schrijft Nikkei. Dat kan ervoor zorgen dat het wereldwijde chiptekort, dat ontstond sinds de start van de coronapandemie, nog groter wordt.

Ook veel autofabrikanten worden door de chiptekorten getroffen en hebben hierdoor al regelmatig fabrieken tijdelijk moeten stilleggen. Tesla-ceo Elon Musk noemde eerder het chiptekort de 'grootste uitdaging' waar zijn bedrijf momenteel mee kampt.

Review iPhone 13