© Bright

Fairphone 4 is geen toptoestel, maar wel 'elektronisch afval neutraal'
Eerste indruk

Fairphone 4 is geen toptoestel, maar wel 'elektronisch afval neutraal'

30-09-2021 10:31 Laatste update: 14:16

Het Nederlandse telefoonmerk Fairphone heeft zijn nieuwste telefoon gepresenteerd: de Fairphone 4. Voor elke verkochte smartphone belooft het bedrijf een oude smartphone te recyclen.

Fairphone zet met de Fairphone 4 weer een nieuwe stap in het duurzamer maken van de smartphone-industrie en het verminderen van de berg elektronisch afval (e-waste). Het Amsterdamse bedrijf noemt de Fairphone 4 ‘elektronisch afval neutraal’, omdat het bij elke verkoop van de telefoon een afgedankte telefoon volledig recyclet. 

Ook is de lijst met ‘eerlijke materialen’ gegroeid. Zo maakt het nu ook gebruik van Fairtrade-goud, verantwoord aluminium en 'eerlijk' wolfraam. De telefoon is te koop voor 579 euro (6 GB ram en 128 GB opslag) en 649 euro (8 GB ram en 256 GB opslag)

Geen specs-topper

Net als de vorige versies koop de Fairphone niet voor de technische specificaties. Fairphone is een van ‘s werelds kleinste smartphonemakers en zet vooral in op duurzaamheid en niet op de laatste tech-innovaties. De telefoon heeft bijvoorbeeld als chip een Snapdragon 750G, vergelijkbaar met telefoons van ongeveer 400 euro die begin dit jaar uitkwamen, zoals de Samsung Galaxy A52 en de OnePlus Nord CE. Het is dankzij deze chip wel de eerste keer dat een Fairphone 5G ondersteunt.

De camera-setup is volledig vernieuwd en bestaat nu uit een 48 megapixel hoofdcamera, een 48 megapixel ultra-groothoekcamera die ook fungeert als macrolens en een time-of-flight sensor voor betere portretmodus. De hoofdcamera is een Sony IMX586-sensor, deze zat eerder in de OnePlus 8T en de OPPO Reno 4 Pro uit eind 2020.

Ook heeft de Fairphone 4 geen oled-scherm, maar een goedkoper lcd-scherm, van 6,3 inch met een 2340x1080-resolutie en 60 Hz-verversing. De vingerafdrukscanner zit in de aan/uitknop verwerkt.

Goedkoop zelf te repareren

Fairphone geeft vijf jaar garantie op de telefoons. Het bijzondere is dat je onderdelen die kapot gaan eenvoudig zelf kunt vervangen. De achterkant van de telefoon is met je nagel eenvoudig los te wippen, waarna je alle onderdelen in keurige blokjes weggewerkt ziet.

Doet de batterij het niet goed meer? Dan koop je voor slechts 30 euro een nieuwe via Fairphone en vervang je ‘m binnen één minuut. Een nieuwe achtercamera-setup kost 80 euro en er is zelfs een nieuw scherm te bestellen voor eveneens 80 euro.

Je valt goed op

Fairphone gaat met de Fairphone 4 door met het naleven van zijn missie voor de verduurzaming van de smartphone-industrie. Ook traditiegetrouw is de prijs die je daarvoor betaalt relatief hoog, terwijl de specs niet overhouden. Je kunt op dit moment een OnePlus 8T uit 2020 kopen met dezelfde hoofdcamera, een betere chip en een beter scherm voor bijna 100 euro goedkoper. 

Waar je geen concessies doet, is het uiterlijk van de Fairphone 4. Met de mooi geïntegreerde 'camerabump', het fijne formaat en de prettige grip val je goed op met deze telefoon en kan je laten zien dat jij staat voor verduurzaming.

De kans dat de Fairphone 4 een verkoophit gaat worden, is nihil, maar hopelijk blijft het bedrijf nog lang bestaan om te laten zien hoe het ook kan.

Wat vind jij van deze 'duurzame' telefoon? Reageer op onze Instagram.

@brightnl

Fairphone 4, new sustainable smartphone from the Netherlands. ##unboxing ##uitpakparty ##tech ##iphone ##smartphone ##fairphone ##fairphone4 ##sustainable

♬ Fair Trade - Drake