Geen onverwachte buien meer

Google-bedrijf: regen beter te voorspellen met kunstmatige intelligentie

30 september 2021 om 10:26
Laatste update: 30 september 2021 om 10:37

Google-zusterbedrijf DeepMind zegt met behulp van kunstmatige intelligentie nauwkeuriger neerslag te kunnen voorspellen. Het systeem moet onder meer hulpdiensten gaan helpen.

DeepMind heeft een nieuw systeem met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld om de timing, hoeveelheid en locatie van neerslag binnen 1 tot 2 uur te voorspellen. Volgens ruim 50 Britse meteorologen die de software hebben getest waren de voorspellingen van DeepMind nauwkeuriger dan de huidige methoden die voor het voorspellen van regen worden gebruikt.

De nieuwe software moet volgens DeepMind gaan helpen bij noodsituaties, in de luchtvaart en bij het organiseren van events. DeepMind gebruikt voor het systeem nauwkeurige radardata die elke vijf minuten de neerslag volgen. Het systeem analyseert de waargenomen radarbeelden van de afgelopen 20 minuten en voorspelt vervolgens hoe de neerslag zich de komende 90 minuten zal ontwikkelen. 

De ruim vijftig meteorologen van de Met Office (het Britse KNMI) beoordeelden in 89 procent van de gevallen het model van DeepMind als superieur vergeleken met de huidige methoden voor zogeheten nowcasting. DeepMind wil de komende tijd de nauwkeurigheid van zowel de voorspellingen voor de langere termijn als die van intense regenbuien verder verbeteren.

Spelletjes en gezondheidszorg

De AI-software van DeepMind versloeg eerder de wereldkampioen in het bordspel Go en speelt ook games beter dan professionelere gamers

Het bedrijf zet AI ook in voor allerlei toepassingen in de gezondheidszorg. Zo wordt moet de software van DeepMind onder andere eerder borstkanker ontdekken.

Kijk ook: 20 jaar Wikipedia