'We faxen!'

Rechtbanken stoppen eindelijk met de fax

30 september 2021 om 12:57
Laatste update: 30 september 2021 om 12:58

Rechtbanken doen in februari volgend jaar de fax voorgoed de deur uit. Vertrouwelijke informatie sturen rechters en griffiers voortaan via beveiligde e-mails naar advocaten.

Momenteel ontvangt de rechtspraak iedere maand nog zo’n 30.000 faxen en verstuurt het 3500 faxen. De Raad voor de Rechtspraak noemt het een flinke operatie om het faxverkeer te vervangen. De rechtbanken moesten op zoek naar een alternatief, omdat KPN volgend jaar stopt met de ISDN-dienstverlening voor traditioneel faxen.

"Veilig mailen heeft dezelfde juridische status als het faxverkeer nu", laat de raad weten. De digitale procedures moeten gaan voldoen aan alle eisen van het Besluit elektronisch procederen.

Veilig mailen

Later dit jaar kan iedereen volgens de raad 'een veilig mailcontact' starten met een gerecht via een link op Rechtspraak.nl. "Met Veilig Mailen wordt gegarandeerd dat e-mailverkeer heeft plaatsgevonden tussen de juiste partijen. En net als bij faxverkeer krijgt de afzender een ontvangstbevestiging met datum en tijdstip."

Geen grap

De aankondiging dat er een einde komt aan het faxen met de rechtbanken, leidt tot veelzeggende reacties van advocaten. "Ik ga die verbaasde gezichten van cliënten missen aan het einde van de zitting als de rechter aangeeft dat het vonnis gefaxt wordt", schrijft advocaat Royce de Vries. "Ik heb toch minimaal drie keer een cliënt moeten uitleggen dat de rechter geen grap maakt."

Ken jij deze telefoons nog?