Nederlanders geweerd van buitenlandse goksites zonder vergunning
'Afkoelingsperiode'

Nederlanders geweerd van buitenlandse goksites zonder vergunning

01-10-2021 13:03 Laatste update: 13:03

Online gokken is sinds vandaag legaal in Nederland, maar juist nu worden Nederlanders geweerd van meerdere buitenlandse goksites. Allerlei grote sites hebben nog geen vergunning en moeten daar nu een halfjaar op wachten.

Het aanbieden van online kansspelen was tot nu toe niet legaal in Nederland, maar in de praktijk was het spelen op buitenlandse goksites als Unibet, Pokerstars en Bwin voor Nederlanders simpel. Nu gokken wel legaal is geworden, hebben zulke sites een vergunning nodig. De eerste tien bedrijven hebben zo'n vergunning gekregen om legaal in Nederland online gokken aan te bieden.

Veel grote goksites hebben die vergunning nog niet en om boetes te voorkomen, worden op sommige sites de accounts van Nederlanders tijdelijk bevroren. Dat laten de sites via e-mails en pop-upschermen weten aan Nederlandse gebruikers.

De goksites moeten als het ware op het strafbankje, omdat zij zich illegaal op Nederlanders hebben gericht. De sites waren in het Nederlands te gebruiken en betalingen verliepen soms via iDeal. Voor zulke sites geldt een afkoelingsperiode van zes maanden: pas vanaf april 2022 komen die bedrijven weer in aanmerking voor een vergunning.

'Cowboys' stellen zich constructief op

De buitenlandse goksites die zich op Nederlanders richtten, werden eerder door demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming omschreven als 'cowboys'. Die sites hadden tot 1 oktober om toegang voor Nederlanders af te sluiten, al wordt er pas vanaf 1 november actief gehandhaafd. Meerdere goksites, waaronder William Hill, blijven daarom deze maand nog wel bereikbaar voor Nederlandse klanten.

Volgens belangenbehartiger Nederlandse Online Gambling Associatie (Noga) ligt het niet voor de hand om juridische stappen te gaan ondernemen tegen de afkoelingsperiode. Dat zegt Noga-voorzitter Peter-Paul de Goeij tegen de NOS. De vereniging zal zich "onverminderd constructief opstellen".

Unibet-moederbedrijf staakt diensten aan Nederlanders

"Mijn leden willen allemaal een vergunning aanvragen. En als je iets heel graag wil hebben, helpt het niet om hard te gaan blaffen en bijten", aldus De Goeij. Hoewel de organisatie geen stappen gaat zetten, kan de voorzitter niet garanderen dat individuele leden alsnog een gang naar de rechter maken.

Unibet-moederbedrijf Kindred zei donderdag nog dat het open wilde blijven voor Nederlanders, maar komt daar nu op terug. Volgens Kindred wordt het aanbieders van goksites niet nadrukkelijk verzocht om diensten aan Nederlanders te staken zolang zij criteria van de Kansspelautoriteit uit 2019 volgen. Toch wil het bedrijf nu verdere opheldering van de Nederlandse overheid en de Kansspelautoriteit.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s