techgiganten apple amazon disney microsoft klimaatwet lobby
Na alle grote klimaatbeloften

'Techbedrijven als Apple werken Amerikaanse klimaatwet tegen'

1 oktober om 18:38
Laatste update: 2 oktober om 08:27

Apple, Amazon, Disney en Microsoft steunen stiekem lobbygroepen die een Amerikaanse klimaatwet onderuit proberen te halen, terwijl ze publiekelijk beloofd hebben om hun impact op het klimaat te verminderen.

Een collectie lobbygroepen probeert een Amerikaans infrastructuurwetsvoorstel van 3,5 biljoen dollar (3 biljoen euro) de kop in te drukken voordat deze wordt aangenomen door de Democraten, schrijft The Guardian. Achter de schermen ontvangen deze groepen geld en ondersteuning van grote techbedrijven.

Techgiganten als Amazon en Microsoft hebben de afgelopen jaren beloofd om hun netto uitstoot van CO2 terug te brengen tot nagenoeg nul. Apple wil het energieverbruik bij leveranciers terugbrengen, zijn productieketen klimaatneutraal maken en meer recyclen.

De Democratische klimaatwet poogt CO2-uitstoot op vele niveau's in te perken, zoals door de emissies van het electriciteitsnet te beperken en het gebruik van elektrische auto's te bemoedigen. Deze ambities lijken in lijn met de klimaatplannen van de grote technologieplatformen.

'Willen geen hogere belastingen'

Toch ze zich achter lobbygroepen om de klimaatwet onklaar te maken, aldus bronnen van The Guardian. De lobbyisten zouden zich onder andere zorgen maken over de hogere belastingen voor de rijken.

Tim Cook, hoofd van Apple, topman Andy Jassy van Amazon en Sundar Pichai van Googles moederbedrijf Alphabet zouden zelf onderdeel zijn van lobbygroep Business Roundtable. Bedrijven als Disney zijn lid van andere organisaties die bijvoorbeeld reclame maken om de wetgeving aan te vallen.

Geen enkele van de genoemde bedrijven wilde tegenover The Guardian afstand nemen van de lobbyorganisaties.
 

Elektrische Ford Mustang: Mach-tig mooi?