Storing Facebook en WhatsApp kwam door mislukte update
WhatsApp-storing

Storing Facebook en WhatsApp kwam door mislukte update

04-10-2021 22:11 Laatste update: 05-10-2021 09:18

WhatsApp, Facebook en Instagram kampten maandag zeven uur met een grote wereldwijde storing. De problemen zouden zijn veroorzaakt door een mislukte 'routinematige update'.

Facebook, Instagram en WhatsApp lagen maandag urenlang plat door de storing. Gebruikers kregen foutmeldingen te zien of konden geen nieuwe berichten laden. De problemen waren pas rond 1 uur 's nachts helemaal opgelost.    

Volgens Facebook was de hoofdoorzaak van de storing een foute wijziging in de instellingen van de zogeheten backbone-routers die netwerkverkeer tussen datacenters regelen. "De verstoring van het netwerkverkeer had een trapsgewijs effect op de manier waarop onze datacenters communiceren, waardoor onze diensten tot stilstand kwamen." Facebook zegt geen bewijs te hebben dat de storing gevolgen heeft gehad voor gebruikersgegevens.

BGP-update

Volgens beveiligingsexpert Brian Krebs werd de storing veroorzaakt door een mislukte update. Een bron binnen Facebook sprak volgens hem van "een routinematige BGP-update die fout was gegaan". BGP staat voor Border Gateway Protocol. Dat is de routekaart die aan je computer laat weten waar websites en apps te vinden zijn.

Het systeem wordt ook gebruikt bij het laden van chats in WhatsApp en Messenger, de foto's op Instagram, interne berichten van bedrijven die Workplace gebruiken en de VR-apps van Oculus-brillen.

BGP is bedoeld om files en vertragingen te voorkomen. Als alle bezoekers langs dezelfde weg naar hun gegevens zouden gaan, zouden de netwerken namelijk vastlopen.

De mislukte update zorgde voor een situatie die het verhelpen van de storing door de Facebook-medewerkers heel lastig maakte. "De update blokkeerde gebruikers op afstand zodat die de wijzigingen niet ongedaan konden maken en tegelijk hadden medewerkers in de kantoren geen netwerktoegang", aldus Krebs.  

Grote drukte op Twitter

De Facebook-storing leidde tot grote drukte op Twitter en die dienst kreeg daardoor korte tijd ook problemen. Tweets wilden niet altijd goed laden.  

Het was niet de eerste grote wereldwijde storing bij Facebook dit jaar. Op 19 maart kampte het socialmedia-bedrijf ook al met technische problemen, waardoor naast Facebook ook Instagram werd getroffen. Op 8 april volgde een tweede wereldwijde storing