Twitch bevestigt mega-datalek: hacker zet 125 GB aan interne data online
Livestream-dienst

Twitch bevestigt mega-datalek: hacker zet 125 GB aan interne data online

06-10-2021 20:39 Laatste update: 07-10-2021 11:27

Een grote hoeveelheid interne documenten, data en broncodes van Twitch, de populairste dienst om live games uit te zenden, zijn gestolen en online gezet door een anonieme hacker. Ook details over betalingen aan streamers liggen op straat.

Interne gegevens van Twitch zijn uitgelekt via de forumsite 4Chan, waar een bestand is geplaatst met 125 GB aan data.

Twitch erkent dat er sprake is van een groot datalek: "We kunnen bevestigen dat er een inbreuk heeft plaatsgevonden." Twitch is de wereldwijde marktleider op het gebied van live-streamen van games.

'Veroorzaakt door fout'

Het bedrijf, dat eigendom is van Amazon, zegt dat het datalek is veroorzaakt door "een fout in een wijziging van de serverconfiguratie", waar vervolgens "een kwaadwillende derde partij" misbruik van maakte. Volgens Twitch is er geen indicatie dat er logingegevens van gebruikers uitgelekt. Het bedrijf zegt bovendien geen volledige creditcardgegevens op te slaan.

De hacker noemt het 'deel 1' en zegt met de actie te willen zorgen voor 'meer concurrentie in de online-streamingwereld'.

Broncodes

Het gaat onder meer over de broncodes van de website van Twitch en de apps voor spelcomputers en telefoons van de dienst.

Of er ook gegevens van gebruikers zijn gestolen en welke dat zijn, is nog niet precies duidelijk. Beveiligingsexperts raden Twitch-gebruikers wel aan voor de zekerheid hun wachtwoord te veranderen en tweestapsverificatie aan te zetten.

Betalingen aan streamers gelekt

Ook zijn er drie jaar aan details over de uitbetalingen van Twitch aan streamers te lezen in de uitgelekte documenten. De populairste gebruikers op het platform verdienen veel geld met het uitzenden van hoe ze games spelen.

De bestanden lijken actueel, want sommige wijzigingen zouden nog van deze week zijn, schrijft The Verge. 

De bestbetaalde streamer op het lijstje is Dungeons & Dragons-podcast Critical Role. De makers van deze populaire podcast, die ook via livestream te bekijken is, verdienden sinds 2019 9,6 miljoen dollar (8,3 miljoen euro). Andere goedbetaalde namen zijn Félix “xQc” Lengyel, goed voor 8,4 miljoen dollar, en Jaryd “Summit1g” Lazar met 5,8 miljoen dollar.

'Twitch werkte aan Steam-concurrent'

Tussen de gelekte bestanden staan ook documenten die verwijzen naar een niet-uitgebrachte concurrent voor de gameswinkel Steam. Ook allerlei interne beveiligingstools zijn uitgelekt. 

Volgens gamenieuwssite VGC is Twitch inmiddels op de hoogte van het lek, maar zijn de miljoenen gebruikers nog niet geïnformeerd.

72 procent marktaandeel

Twitch ging ruim 10 jaar geleden van start en werd in 2014 overgenomen door Amazon. Volgens recente cijfers heeft Twitch 72 procent van de markt voor live-gamestreams in handen.

In totaal werd er in het eerste kwartaal van dit jaar 6,3 miljard uur naar streams op Twitch gekeken. Meer dan twaalf miljoen mensen streamden in het eerste kwartaal iets op het videoplatform.

Getest: games streamend spelen