Facebook wil algoritmes delen en Instagram gaat tieners 'afremmen'
Sociale media

Facebook wil algoritmes delen en Instagram gaat tieners 'afremmen'

11-10-2021 13:19 Laatste update: 13:28

Facebook is bereid om externe onderzoekers inzicht in zijn algoritmes te geven. Het bedrijf wil zo bewijzen dat die algoritmes niet gemaakt zijn om gebruikers kwaad te doen.

Dat zegt Facebook-hoofdwoordvoerder Nick Clegg in gesprek met CNN. Facebook was vorige week groot in het nieuws met een urenlange storing en vanwege een klokkenluider. Facebook gaat bij monde van Clegg nu in op de beweringen van klokkenluider Frances Haugen, die stelt dat Facebook structureel winst boven de veiligheid van gebruikers stelt.

De Facebook-algoritmes moeten verantwoordelijk worden gehouden, zo nodig via regulering zodat mensen onze systemen kunnen vergelijken met wat er echt gebeurt", aldus Clegg. Maar Clegg kon geen antwoord geven op de vraag of de algoritmes van Facebook in de VS de oproepen hebben versterkt om daar op 6 januari het Capitool te bestormen. Eerder ontkende Clegg nog wel verbanden tussen Facebook en die bestorming.

Tieners 'wegduwen' van schadelijke inhoud

Om tieners te beschermen gaat Instagram jonge gebruikers aanmoedigen om vaker "een pauze te nemen", stelt de hoofdwoordvoerder. Het zal dan gaan om een melding "waarmee tieners worden aangemoedigd om gewoon even een pauze te nemen in hun Instagram-gebruik", aldus Clegg.

"Als onze systemen zien dat een tiener steeds naar dezelfde soort inhoud kijkt, en het is inhoud die niet bevorderlijk is voor hun welzijn, dan zullen we hen naar andere inhoud sturen", zegt Clegg over tieners op Instagram. Het is niet duidelijk op welke termijn die functies voor tieners er komen.

Critici blijven kritisch

Onlangs werden de plannen voor een speciale kinderversie van Instagram gepauzeerd na maandenlange kritiek. Die critici zijn niet overtuigd door de nieuwe plannen van Facebook, zegt bijvoorbeeld topman Josh Golin van Fairplay, een non-profit die zich inzet voor de gezonde ontwikkeling van kinderen temidden van apparaten en internet.

Fairplay denkt dat de maatregelen tieners vooral richting nieuwe, geheime accounts zullen duwen, vrij van toezicht van ouders en waarschuwingsmeldingen. Golin wol van Facebook concreet weten hoe zij de nieuwe beperkingen voor tieners implementeren, met daarbij het onderzoek dat de effectiviteit aantoont. "Er is grote reden om sceptisch te zijn", stelt Golin.

Dit is wat er misging bij WhatsApp en Facebook