VS nodigt Rusland niet uit voor top over aanpak ransomware

VS nodigt Rusland niet uit voor top over aanpak ransomware

13-10-2021 12:31 Laatste update: 12:45

De Verenigde Staten organiseren deze week een digitale top over de bestrijding van gijzelsoftware en cybercrime. Maar het Witte Huis heeft Rusland niet uitgenodigd. Dat land wordt gezien als een belangrijke uitvalsbasis voor cybercrimebendes.

De ruim dertig deelnemende landen bespreken tijdens de top strategieën om weerbaarder te worden tegen ransomware. Daarmee gijzelen criminelen bestanden bij bedrijven, waarna ze losgeld eisen in cryptomunten, zoals bitcoins, om die bestanden weer te 'bevrijden'. 

"Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap samenwerkt om ervoor te zorgen dat kritieke infrastructuren bestand zijn tegen kwaadwillende cyberactiviteiten en dat we onze collectieve cyberverdediging versterken", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

'Stilzwijgend getolereerd'

De VS hebben eerder al vermanende gesprekken gevoerd met Moskou over ransomware-activiteiten en andere cyberaanvallen vanuit Rusland. "De Russische regering heeft enkele stappen ondernomen en we kijken uit naar verdere actie", aldus de zegsman. De bendes worden volgens analisten niet direct gecontroleerd door het Kremlin, maar wel stilzwijgend getolereerd.

De top wordt woensdag en donderdag gehouden. Naast de VS leiden India, Australië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een aantal van de gesprekken. Ook landen als Canada, Frankrijk, Brazilië, Japan, Mexico, Oekraïne en Israël zijn vertegenwoordigd, evenals de Europese Unie.  

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s