Virtual reality

Nieuwe VR-brillen van Facebook en HTC al getoond

virtual reality vr bril facebook vive htc augmented reality ar
14 oktober 2021 om 11:30
Laatste update: 14 oktober 2021 om 13:57

Topmannen van Facebook tonen een prototype van een nieuwe virtual reality-bril. Ook HTC zou met een nieuwe VR-bril komen, die al is uitgelekt.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg en de nieuwe technisch topman Andrew 'Boz' Bosworth hebben allebei foto's getoond waarop ze het prototype van de nieuwe VR-bril dragen. "Dit is een vroeg retina resolutie prototype", schrijft Zuckerberg over de bril.

Een hogere resolutie is één van de manieren om VR-brillen een realistischer beeld te geven. Veel huidige VR-brillen hebben last van het zogenoemde 'hordeur-effect', waarbij beelden er een beetje blokkerig uitzien omdat het scherm zo dicht bij het oog zit. "Enthousiast om een vroege blik te werpen op sommige technieken die de metaverse gaan ondersteunen", aldus Bosworth.  

Metaverse nieuwe grote ambitie Facebook

Facebook-dochterbedrijf Oculus maakt al jaren VR-brillen die vooral op gaming gericht zijn, maar ook Facebook zelf gaat nu meer inzetten op virtual reality en zijn 'metaverse'.

Metaverse is de term voor een soort samensmelting van virtuele ruimtes en fysieke ruimtes. Via brillen moet de metaverse de fysieke grenzen doen vervagen, en bijvoorbeeld zorgen dat medewerkers van een bedrijf allemaal samen in één virtuele ruimte kunnen vergaderen.

De groeiende interesse van Facebook in de metaverse bleek al bij door aanstelling van Bosworth als de nieuwe technisch topman van Facebook. Bosworth stond de afgelopen jaren aan het hoofd van Oculus, en door zijn stap omhoog zal Facebook zich vermoedelijk meer richten op de ontwikkeling van zijn metaverse, met de benodigde brillen.

HTC Vive Flow

Deze week lekten ook afbeeldingen van de nog onaangekondigde VR-bril HTC Vive Flow uit. De foto's werden geplaatst door de notoire lekker Evan Blass. Die bril gaat 499 dollar kosten en zal vanaf november verkrijgbaar zijn, stelt één van de afbeeldingen.

De Vive Flow lijkt te verschijnen naast brillen als de Vive Focus 3 en Pro 2, die met prijzen van 1300 en 799 dollar een stuk duurder zijn. De Vive Flow heeft een opvallend ontwerp, met twee grote, losstaande, spiegelende glazen. Het is niet duidelijk of die glazen transparant zijn en de Vive Flow dus ook als AR-bril gebruikt zou kunnen worden. Ook is te zien dat de Flow een interne, blazende koeler heeft.

De bekende hoofdband lijkt te ontbreken bij de Flow, die in tegenstelling tot de meeste VR-brillen geen hoofdharnas heeft maar slechts twee brillenpootjes. Lang hoeven VR-liefhebbers niet op antwoorden te wachten: rond 17:00 vandaag houdt Vive een livestream die om de nieuwe bril lijkt te draaien.

Vergaderen in VR: