Censuur in de App Store

Apple verwijdert populaire koran-app uit App Store in China

15 oktober 2021 om 10:27
Laatste update: 15 oktober 2021 om 10:27

Apple heeft in China een veelgebruikte koran-app uit de App Store verwijderd op verzoek van de Chinese overheid.

Het gaat om de app 'Quran Majeed', een van de populairste apps met teksten uit de koran, die in de Amerikaanse App Store ruim 150.000 beoordelingen heeft gekregen. De app is eerder deze maand uit de Chinese App Store verwijderd, meldt de site Apple Censorship

Eind september werd ook de app "Jehovah's Witnesses Kingdom" verwijderd uit de App Store in China.  

Apple heeft de app Quran Majeed verwijderd op verzoek van de Chinese overheid, vanwege "illegale religieuze teksten", zegt het bedrijf tegen de BBC.

Meewerken aan censuur

Apple heeft in China naar schatting 136 miljoen iPhone-gebruikers. Om toegang tot de lucratieve Chinese markt te houden werkt Apple mee aan de censuur door de Chinese overheid, wat het bedrijf regelmatig op kritiek komt te staan.

Apple weigerde verder commentaar te geven, maar verwijst naar zijn mensenrechtenbeleid, waarin staat: "We zijn verplicht om te voldoen aan lokale wetten, en soms zijn er complexe kwesties waarover we het misschien niet eens zijn met regeringen."

Politieke apps verwijderd

De afgelopen jaren heeft Apple enkele duizenden apps uit de Chinese App Store verwijderd, waaronder politieke apps en apps voor homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In de eerste helft van 2020 verwijderde Apple naar eigen zeggen in totaal 152 apps uit zijn Chinese appwinkel. 

De Chinese overheid en de makers van Quran Majeed hebben niet op de kwestie gereageerd. "Apple is veranderd in het censuurbureau van Peking", zegt Benjamin Ismail, projectdirecteur bij Apple Censorship.

Omstreden opslag iCloud-data 

Apple heeft eerder ook kritiek gekregen omdat het gegevens van gebruikers in China opslaat op servers die gedeeltelijk worden beheerd door een extern bedrijf dat wordt gecontroleerd door de Chinese overheid. De digitale encryptiesleutels van de servers worden ook in China opgeslagen.

Volgens de New York Times is het voor Apple "bijna onmogelijk om te voorkomen dat de Chinese overheid toegang krijgt tot de e-mails, foto's, documenten, contacten en locaties van miljoenen Chinezen".

LinkedIn stopt in China om censuur

Donderdag maakte Microsoft bekend dat het LinkedIn in China gaat sluiten, omdat het steeds moeilijker is om te voldoen aan de strenge Chinese censuurregels. Recent vroeg de Chinese overheid aan LinkedIn om de profielen van enkele kritische journalisten te blokkeren.

De nieuwe Apple Watch Series 7