Blockchain

Gamewebwinkel Steam verbiedt blockchaingames op zijn platform

steam verbant cryptomunten nft blockchaingames games
16 oktober 2021 om 09:26
Laatste update: 16 oktober 2021 om 09:32

Games die gebruikmaken van blockchaintechnologie en cryptomunten of NFTs verkopen, mogen niet meer via webwinkel Steam verkocht worden.

De webwinkel, marktleider op het gebied van digitale gameverkoop op pcs, heeft zijn regels aangepast. Op het lijstje 'wat je niet op Steam mag publiceren' staat sinds kort 'applicaties die gebouwd zijn op blockchaintechnologie'.

Games waarin zogenoemde non-fungible tokens (NFT's) worden verkocht zijn dit jaar in opkomst. Het zijn spellen als Axie Infinity, waarin je digitale monsters koopt en verkoopt met Ethereum-cryptomunten, en Evolution Land, waarin je onder andere digitaal terrein kan verhandelen. 

Dit soort games staan bekend als 'play to earn', omdat het mogelijk is voor spelers om echt geld te verdienen via de verkoop van NFT's. Een NFT is een soort digitaal eigendomsbewijs.

Maar Valve, het bedrijf achter Steam, gelooft niet dat dergelijke games op zijn platform thuishoren. De maker van Age of Rust, een blockchaingame, liet donderdag op Twitter weten dat Steam "geen games wil toelaten waarin je dingen kan verhandelen voor iets met echte waarde". 

Age of Rust werd daarop verwijderd. Vermoedelijk zal dit de komende dagen ook gebeuren met alle andere blockchaingames die al op Steam werden aangeboden.

Epic Games 'staat open' voor blockchaingames

De Epic Games Store, een van de grootste concurrenten van Steam, zal in ieder geval voorlopig niet zo'n verbod invoeren. In gesprek met The Verge liet Epic Games weten dat het wel "grenzen wil stellen" maar dat het bedrijf in principe openstaat voor samenwerking met makers van blockchaingames. 

Dergelijke games moeten dan wel de geldende financiele wetgeving volgen, aldus het bedrijf. Ook zullen ze hun eigen betalingsplatform moeten vinden, aangezien ze geen cryptomunten kunnen verhandelen via het eigen systeem van Epic. 

In een verdere reactie op Twitter schrijft Epic Games-topman Tim Sweeney dat blockchain een technologie is die op allerlei manieren gebruikt kan worden. Hij staat er persoonlijk niet negatief tegenover, maar wil de technologie niet zelf gaan gebruiken, besluit Sweeney.

Niemand is sneller dan de Xiaomi 11T Pro?