Sociale media

'Facebook wil zijn naam veranderen'

20 oktober om 06:38
Laatste update: 20 oktober om 11:22

Facebook zou van plan zijn het bedrijf volgende week een nieuwe naam te geven.

Dat meldt de technieuwssite The Verge op basis van bronnen 'die bekend zijn met de plannen'. Facebook-baas Mark Zuckerberg zou de naamsverandering toelichten tijdens of vlak voor de jaarlijkse Connect-conferentie van het bedrijf, die op 28 oktober plaatsvindt.

Na de naamsverandering zou het sociale netwerk Facebook een van de vele producten zijn van het moederbedrijf, net als Instagram, WhatsApp en VR-bedrijf Oculus. De naamswijziging zou de ambitie van het bedrijf symboliseren om meer te bieden dan sociale media en chatdiensten, aldus The Verge. Facebook weigert commentaar.

Het is in Silicon Valley niet ongebruikelijk dat bedrijven hun naam veranderen als ze hun diensten willen uitbreiden. Zo doopte Google in 2015 het moederbedrijf om tot Alphabet, waarna Google zelf gewoon Google bleef heten.

Metaverse

Facebook-topman Mark Zuckerberg deelde deze zomer al zijn visie op de toekomst van Facebook, dat zich gaat richten op de zogeheten metaverse. Dat is een gedeelde virtuele ruimte die de realiteit combineert met de virtuele wereld. In de metaverse kunnen mensen bijvoorbeeld virtuele events bijwonen en kletsen, maar ze kunnen er ook samenwerken en vergaderen.

Facebook maakte deze week bekend 10.000 nieuwe mensen te willen aannemen in Europa. Veel van die nieuwe banen hebben te maken met de metaverse. 

Facebook heeft wereldwijd 2,85 miljard maandelijks actieve gebruikers.

Klokkenluider

De afgelopen maanden ligt Facebook regelmatig onder vuur omdat het bedrijf te weinig zou doen om schadelijke berichten van zijn platforms te weren. Klokkenluider Frances Haugen deelde onlangs duizenden interne documenten met media en toezichthouders. Ze stelt dat Facebook winst belangrijker vindt dan het maatschappelijk belang.

Volgens Haugen treedt Facebook onvoldoende op tegen haatberichten en weet het bedrijf uit eigen onderzoek dat zijn apps de geestelijke gezondheid van sommige jonge gebruikers schaden.

Grote Facebook-storing: dit ging er mis