© Netflix/Noh Juhan

Squid Game is cashcow voor Netflix: veel meer nieuwe abonnees dan verwacht
Streamingdienst

Squid Game is cashcow voor Netflix: veel meer nieuwe abonnees dan verwacht

20-10-2021 07:11 Laatste update: 07:48

Netflix heeft in het derde kwartaal veel meer abonnees binnengehaald dan verwacht. Dat had alles te maken met de populariteit van de serie Squid Game.

Netflix kreeg er in het derde kwartaal 4,4 miljoen abonnees bij, twee keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Netflix had zelf gerekend op 3,5 miljoen nieuwe abonnees. Het succes is grotendeels te danken aan de hype rond Squid Game, een Zuid-Koreaanse thriller over een groep mensen die op leven en dood kinderspellen spelen.

Squid Game werd in de eerste vier weken na de première door een recordaantal van 142 miljoen mensen bekeken. Het is daarmee de 'succesvolste Netflix-serie ooit'. Veel van de nieuwe abonnees kwamen uit Azië.

Wereldwijd zijn er nu 214 miljoen Netflix-abonnees. De omzet steeg met 16 procent tot 7,5 miljard dollar (ruim 6,4 miljard euro). De nettowinst steeg tot ruim 1,4 miljard dollar, tegenover 790 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Prijzen verhoogd

Netflix verhoogde in sommige landen de abonnementsprijzen waardoor de inkomsten per account stegen. Ook in Nederland zijn twee van de drie abonnementsvormen deze maand duurder geworden.

Eerder dit jaar had Netflix nog veel last van productievertragingen bij zijn populaire eigen series vanwege de coronapandemie.

Excuses over rel rond Dave Chappelle

De kwartaalcijfers van Netflix volgen nadat er de afgelopen week ophef ontstond rond een Netflix-show van Dave Chappelle. Veel Netflix-medewerkers zijn boos over Chappelles opmerkingen, omdat die kwetsend zouden zijn voor transgender personen. Woensdag is er een protest gepland bij het kantoren van Netflix in Hollywood.  

Netflix-topman Ted Sarandos heeft vandaag tegen Variety en Hollywood Reporter excuses aangeboden voor de manier waarop met medewerkers over de kwestie is gecommuniceerd. Sarandos verdedigt het optreden van Chappelle vanwege diens "creatieve vrijheid en artistieke expressie", maar hij geeft toe dat hij "met veel meer menselijkheid leiding had moeten geven".