Sociale media

Facebook gaat Franse kranten betalen voor plaatsen nieuws

21 oktober 2021 om 11:16
Laatste update: 21 oktober 2021 om 12:28

Facebook heeft een groep Franse kranten beloofd te betalen als hun artikelen op he platform worden gedeeld.

Facebook heeft afspraken gemaakt met de Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), een alliantie van bijna driehonderd Franse kranten en nieuwsmedia, waaronder de grote dagbladen Le Monde en Le Figaro.

Voor kranten en andere nieuwsmedia is het nog altijd lastig om de verspreiding van hun berichten via techplatforms als Facebook en Google te verzilveren. Een verandering in Europese wetgeving maakt dit mogelijk. Via de zogeheten naburige rechten kunnen krantenuitgevers vergoedingen vragen van internetbedrijven die links naar hun artikelen plaatsen.

Facebook News

Facebook en de APIG zeggen dat de afspraken de kwaliteit van de online nieuwsvoorziening verbetert. Deelnemende kranten kunnen dankzij het akkoord ook meedoen aan Facebook News, de nieuwsfeed die het bedrijf van topman Mark Zuckerberg wil opzetten met behulp van gevestigde media.

In Nederland nog geen afspraken

Frankrijk loopt met de nieuwe afspraken voorop. In bijvoorbeeld Nederland zijn er nog helemaal geen overeenkomsten tussen nieuwsmedia en Facebook over het betalen voor artikelen.

APIG en Facebook meldden niet om wat voor bedragen het gaat. Eerder dit jaar sloten Franse mediabedrijven en Google al een deal over betalen voor nieuws. In drie jaar tijd zou Google 76 miljoen euro betalen om nieuws aan te kunnen bieden. Enkele grote Franse mediabedrijven, waaronder persbureau AFP, waren het niet met die afspraken eens.

Enorme Facebook-storing: dit ging er mis