© Adobe

Adobe test webversies van Photoshop en Illustrator
Foto's inzien

Adobe test webversies van Photoshop en Illustrator

26-10-2021 17:45 Laatste update: 17:50

Photoshop en Illustrator, twee van de meestgebruikte programma's voor grafisch ontwerp en fotobewerking, zijn binnenkort deels vanaf het web te gebruiken zonder download. Maker Adobe start vandaag een bèta voor beide programma's.

Gebruikers met een abonnement op de Creative Cloud van Adobe kunnen "lichte bewerkingen" uitvoeren via de webversies van Photoshop en Illustrator. Heb je geen abonnement, dan kan je bestanden wel via het web inzien en van commentaar voorzien, schrijft Adobe.

Je kan iemand anders simpel toegang geven tot je afbeeldingen door een speciale URL met ze te delen. Voor grotere ingrepen in afbeeldingen heb je nog wel de gedownloadde versie van één van de twee programma's nodig. 

De webversies worden momenteel nog getest. De bèta voor Illustrator is privé, maar het grote publiek kan al met de testversie van Photoshop op het web aan de slag. 
 

'Maak klaar als NFT'

Adobe werkt momenteel ook aan een manier om afbeeldingen in Photoshop klaar te maken om gebruikt te worden als non-fungible token (NFT). Een NFT is een soort digitaal eigendomsbewijs voor een afbeelding of ander digitaal voorwerp, verbonden aan een cryptomunt of blockchain. 

Het bedrijf werkte al langer aan een manier om informatie over wie een afbeelding heeft aangepast te registreren, zegt Adobe-topman Scott Belsky in een interview tegen Decoder. Adobe wil die technologie nu gaan gebruiken om extra informatie in een afbeelding te plaatsen, waardoor iemand die de gerelateerde NFT koopt ook precies kan zien wie het onderliggende plaatje gemaakt heeft. Op die manier kan de eigenaar van een NFT bijvoorbeeld controleren of de NFT ook echt door een specifieke kunstenaar gemaakt is.

De 'bereid dit voor als NFT'-functie moet eind deze maand klaar zijn, aldus Belsky. Naast het toevoegen van informatie over wie de afbeelding gemaakt heeft, zal deze functie verder ook helpen bij het "verpakken en klaarmaken" van de afbeelding voor verschillende blockchains.

Adobe veelgebruikt

Het overgrote deel van de creatieve sector maakt gebruik van Adobe-producten - volgens het bedrijf zelf zo'n 90 procent. Mobiele apps van Creative Cloud zijn inmiddels meer dan 449 miljoen keer gedownload.

Review AirPods 3: ze klinken BETER